Devenim roboți sau oameni mai performanți? Interfața cu un computer care nu e invazivă
Într-un pas important către obiectivul de a ne conecta creierul la computer, oamenii de știință au dezvoltat un sistem de interfață creier-computer (BCI) care interpretează semnalele neuronale fără a intra în contact cu creierul însuși.
De obicei, implanturile neuronale trebuie să se introducă deasupra sau în interiorul creierului, ceea ce poate dăuna și distruge țesutul cerebral în moduri pe care oamenii de știință încă nu le înțeleg pe deplin.
Dar o companie numită Synchron adoptă o abordare diferită: dezvoltarea sistemelor BCI care alunecă spre creier prin vena jugulară, eliminând cu totul necesitatea unei intervenții chirurgicale pe creier.
Acum, Wired raportează că această companie a făcut un pas mai departe: cel mai nou BCI nu are nevoie nici măcar să se extindă până la nivelul creierului pentru a prelua ceea ce transmite.
Cum funcționează implantul care conectează creierul la computer
Implantul, care rămâne în vasculatura de lângă creier, a fost capabil să preia și să interpreteze semnale neuronale care anunțau intenția de a mișca un mușchi. Doi pacienți paralizați de boala Lou Gehrig cărora li s-a implantat dispozitivul experimental au reușit să-l folosească pentru a comunica și a trimite mesaje text, potrivit unei cercetări publicate recent în Journal of NeuroInterventional Surgery.
„Tehnologia stentului cu autoexpansiune a fost bine demonstrată atât în aplicațiile cardiace, cât și în cele neurologice pentru tratarea altor boli”, a declarat pentru Wired doctorul în neuroștiințe și CEO-ul Synchron, Thomas Oxley. „Folosim doar această caracteristică și punem electrozi deasupra stentului”.
„Este complet inofensiv”, a adăugat el. „Pacienții merg acasă în câteva zile. Și este plug-and-play”.
Desigur, nu este chiar atât de simplu pentru pacienți, care încă mai trebuie să petreacă săptămâni instruind software-ul AI al sistemului pentru a înțelege semnalele neuronale odată ajunși acasă. Dar, odată ce sistemul învață impulsurile cerebrale, ei au fost capabili să mute un cursor de computer, cu ajutorul unui eye-tracker, și să dea click doar gândindu-se la asta.
„Există un compromis între cât de invaziv vrei să fie și la ce nivel colectezi informații”, a declarat Andrew Pruszynski, un neurolog din cadrul Universității de Vest din Canada, pentru Wired. „Aceasta încearcă să ajungă la un punct de mijloc, să introducă un cateter aproape de activitatea neuronală. Este evident invaziv, dar cu siguranță nu la fel de invaziv ca introducerea electrozilor în creier”.