Descoperire uimitoare: ce arată autopsiile pacienților decedați în urma infecției cu virusul

Descoperire uimitoare: ce arată autopsiile pacienților decedați în urma infecției cu virusul

Pacienții care ajung să dezvolte boala Covid-19 reprezintă obiect de studiu pentru medicii din toată lumea, care încearcă să-și dea seama cum se comportă, de fapt, noul tip de virus.

La nivel mondial, există persoane infectate cu coronavirus care ajung să dezvolte forme grave ale bolii Covid-19. Unii dintre aceștia mor, mai ales dacă au și alte afecțiuni grave. Un sistem imunitar slăbit deja de alte boli nu poate face față noului tip de virus. Numai că medicii italieni au observat că n-ar fi exclus ca virusul să afecteze, de fapt, circulația sângelui.

Cu alte cuvinte, pneumonia interstițială, despre care se credea că duce la decesul unei persoane infectate, nu ar fi principala cauză, ci doar o consecință. Descoperirea a fost relevată de autopsiile făcute unor persoane decedate din cauza Covid-19.

Ce arată autopsiile în cazul unor pacienți decedați din cauza coronavirus

Noua concluzie e avansată de mai mulți medici italieni, în frunte cu cercetători de la spitalele Sacco din Milano și Papa Giovanni al XXIII-lea din Bergamo. În cazul a 70 de autopsii realizate a reieșit că pneumonia este doar o consecință, poate nu atât de gravă, în comparație cu ceea ce se întâmplă cu adevărat în corpul nostru.

Doctorul Palma, un cardiolog din Salerno, avansase deja această ipoteză, dar nu a fost luat în calcul de experți, după cum arată G4Media.  Potrivit medicului, coronavirusul afectează în special vasele de sânge, împiedicând astfel o circulație sanguină adecvată și ducând la formarea de trombi.

Pneumonia ar fi, așadar, doar un simptom succesiv și nu principalul de la care începe totul, așa cum s-a crezut până de curând. Pe scurt, de la început, cercetătorii s-ar fi concentrat în principal pe pneumonie, care, acum, în urma concluziilor trase din autopsiile efectuate, nu ar fi principalul mecanism patogen al Sars-CoV-2. Specialiştii susţin că primele persoane care au murit, lăsând la o parte bolile deja existente, ar fi fost victimele unor diagnostice inițiale incorecte.

Ipoteză avansată de mai mulți medici, inclusiv din România

Coronavirusul este o boală inflamatorie vasculară sistemică. Prin urmare, din cauza Covid-19 sângele nu poate circula în corp și nu poate ajunge în plămâni care, astfel, nu reuşesc să se aerisească, în ciuda cantității de oxigen eliberat mecanic din exterior.

Noua descoperire ar da puțin peste cap calculele legate de ventilatoare mecanice, cele care-s la mare căutare acum. Dacă teoria medicilor italieni se confirmă, atunci înseamnă că aceste aparate nu fac decât să înrăutățească situația.

E o ipoteză care era avansată și de medicii români.  Virgil Musta este coordonatorul secţiei COVID din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara. El a transmis că o mare parte dintre pacienți prezintă cheaguri de sânge la nivelul vaselor mici pulmonare, cardiac, cerebral și nu numai.

„[…] una dintre principalele cauze ale deceselor este această tromboză, pentru că oxigenul nu mai poate fi transportat de la plămâni în organism, întrucât sunt trombozate vasele. […] am creat acest protocol care, pe lângă antivirale, conform protocolului naţional, prezintă şi antiinflamatorii steroidiene şi anticoagulante.”
Virgil Musta

De precizat că toate aceste informații reprezintă ipoteze și păreri emise de unii medici implicați în tratarea pacienților. Există extrem de multe variabile la mijloc, tocmai de aceea o astfel de ipoteză trebuie privită încă de la început cu rezerve.

Citește și: