Deschiderea teraselor și plajelor din România, sub semnul întrebării: care sunt noile date vehiculate pentru relaxare

Deschiderea teraselor și plajelor din România, sub semnul întrebării: care sunt noile date vehiculate pentru relaxare

Încă din primele săptămâni ale pandemiei de coronavirus în România, autoritățile de la București au oferit informații contradictorii și au evitat la maxim promisiuni clare legate de ziua de mâine. Trendul respectiv continuă și pe parcursul stării de alertă.

Într-un set de declarații făcute aseară de către ministrul Afacerilor Interne, Nelu Tătaru a atras din nou atenția asupra posibilității deschiderii tereselor începând cu 1 iunie. Cuvântul cheie în această propoziție este ”posibilitatea”. Oficialul guvermanetal a făcut tot ce era posibil pentru a nu se arunca la un angajament. De această dată, a insistat pe cuvintele, ”destul de sigur”.

Pe sistemul nu știu, cred, s-ar putea, sunt mari șanse, în opinia mea, dacă ar fi să mă întrebi, cea mai importantă autoritate din stat pe acest subiect spune că  este ”destul de sigură” când vine vorba de deschiderea activității la terase pe 1 iunie. Dacă totul merge bine, s-ar putea să vedem și deschiderea plajelor românești pentru public larg începând cu data de 15 iunie. Toate acestea sunt posibile mai ales dacă se păstrează regulile de distanțare fizică.

„La sfârşitul acestei săptămâni vom avea şi evaluarea acestei prime perioade de 14 zile de relaxare şi vom putea spune şi măsurile de relaxare care vin după 1 iunie. Deocamdată putem spune destul de sigur că vom redeschide terasele. (…) Păstrăm aceeaşi distanţare socială, de un metru şi jumătate, şi precauţii pentru locurile comune, cum sunt toaletele. Pot fi mai multe măsuri, dar evaluarea o vom face la sfârşitul acestei săptămâni. Vor apărea ordine de ministru comune în care vom relata şi zonele care se vor deschide, dar vom avea şi acele măsuri care dau modul de desfăşurare şi funcţionare a acestor activităţi care vor fi relaxate”, a declarat, la B1TV, ministrul Sănătăţii.

Cei care speră să revină la ”o viață cvasi-normală” în România, trebuie să aștepte până în iulie-august. „Dacă lucrurile decurg normal, din 15 iunie ne gândim să deschidem şi plajele. Distanţarea fizică rămâne un principiu de bază, spaţiile comune, suprafeţele comune, igiena rămân principii de bază. Dacă respectăm aceste precauţii, ne putem permite în timp şi alte relaxări”, a precizat Nelu Tătaru. În ceea ce privește măsurarea temperaturii clienților, acea măsură nu va fi implementată la terase.

Citește și: