30 sept. 2020 | 09:30

Decizie deșteaptă, la nivel înalt: cine a decis înghețarea salariilor pentru bugetari în 2021 și de ce

ACTUALITATE
Decizie deșteaptă, la nivel înalt: cine a decis înghețarea salariilor pentru bugetari în 2021 și de ce

În timp ce parlamentarii PSD se chinuie în continuare să mărească pensiile și alocațiile fără să existe bani pentru asta, autoritățile din alte țări au început adaptarea financiară la situația post-pandemie.

România se află într-o situație economică dezastruoasă. Pe lângă numeroasele sectoare economice care au fost grav afectate de pandemia de coronavirus, bugetul țării, produsul intern brut se află într-un stadiu îngrijorător, iar datoria externă a țării a explodat în ultimele șase luni. Cu toate acestea, PSD-ul speră să facă pomeni electorale în defavoarea românilor, pentru a atrage voturi la alegerile parlamentare.

În același timp, în Taiwan, o economie semnificativ mai puternică decât a noastră, oficialii din administrație au stabilit și comunicat înghețarea salariilor bugetarilor în 2021. Lista celor afectați de această decizie include profesori, soldați și întregul aparat administrativ, angajați guvernamentali și nu numai. Salariile lor nu vor crește anul viitor din cauza impactului financiar provocat de coronavirus, conform TaiwanNews.com. 

Decizia nu a venit din senin, ci a fost luată pe baza unui studiu detaliat al Guvernului cu referire la situația financiară din regiune, a estimărilor privind inflația și a celor privind creșterea produsului intern brut. Au fost luat în calcul până și veniturile estimate din domeniul privat.

Guvernul a mai luat în considerare faptul că anumite autorități regionale și locale vor avea nevoie de fonduri suplimentare, în vreme ce guvernul central ar putea fi nevoit să facă injecții în economie prin intermediul bugetelor speciale.

Această decizie radicală și nepopulistă a fost luată de conducerea unui teritoriu a cărui economia se pare că va crește în primul an al panemiei cu 1,56%. În 2021, se estimează o creștere cu 3,92% a economiei Taiwan-ului. Ca referință, Insula este văzută ca o provincie rebelă de către China, iar puține țări din lume recunosc Taiwanul ca stat independent.

Este relevant de avut în vedere că această decizie împreună cu conștientizarea efectelor economice ale pandemiei a fost luat într-un stat care a gestionat exemplar criza medicală. În Taiwan s-au înregistrat doar 7 decese de la începutul pandemiei și s-au înregistrat 513 cazuri, la o populație de aproximativ 24 de milioane de locuitori. PIB-ul Taiwan este 586 de miliarde de dolari, în timp ce al României este de 244 de miliarde de dolari.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele