Google Earth ”a trădat” bazele militare din Taiwan și a iscat un scandal de proporții

Google Earth ”a trădat” bazele militare din Taiwan și a iscat un scandal de proporții

Nu este prima oară când o greșeală se strecoară pe Google Earth, dar dacă Taiwan s-ar fi aflat într-un război, cea mai recentă eroare ar fi putut să coste vieților unor oameni.

În mod uzual, ca o țără să poată vedea cu precizie elvețiană instalațiile militare dintr-un teritoriu, trebuie să facă investiții importante în tehnologie avansată, radare și nu numai. Uneori însă, ai ”norocul”, ca întregul ansamblu tehnologic să fie pus la dispoziție de Google.

Asta s-a întâmplat de curând, când o actualizare a Google Earth a scos la iveală bazele militare secrete ale Taiwan-ului. În teorie, update-ul viza randări 3D de calitate mai înaltă pentru Taipei, New Taipei, Taoyuan și Taichung. Ca lucrurile să fie și mai grave, într-una dintre bazele militare imortalizate, se puteau vedea cât se poate de clar sistem de lansare și rachete Patriot.

În teorie, astfel de baze militare au existat din totdeauna pe Google Earth și Google Maps, dar au fost încețoșate sau, uneori, acoperite cu o pată neagră sau de altă culoare. Din cauza unei erori însă, în Taiwan se pot vedea cât se poate de clar și pot fi analizate în tihnă de către cetățenii țării și eventualii inamici.

Randările 3D permit oricui să vadă modul în care sunt amplasate instalațiile militare, locația exactă, forma și dimensiunea clădirilor și, nu în ultimul rând, punctul exact din care ar putea fi lansate rachete. O frustrare suplimentară a autorităților taiwaneze a fost derivată din faptul că au fost afișate pe Google Earth locațiile secrete ale Biroului Național de Securitate din Taiwan și a Biroului de Inteligență Militară.

Ministrul Apărări din teritoriu, Yen Te-fa s-a arătat nevoit să țină o conferință de presă pe marginea subiectului. A anunțat lansarea de către guvern a unui birou care va colabora cu Google în interesul securității naționale. În plus, va încerca să facă o treabă mai bună pentru camuflarea bazelor militare.

google-earth-taiwan

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: