De unde va cumpăra Guvernul tablete pentru elevi: Orange și Vodafone se bat pe contract

De unde va cumpăra Guvernul tablete pentru elevi: Orange și Vodafone se bat pe contract

Guvernul a promis că va accelera planurile pentru a digitaliza sistemul educațional din România. Numai că există elevi care nu-și permit un laptop sau o tabletă. Iar Guvernul susține că a găsit soluția.

Odată cu izbucnirea pandemiei, sistemul educațional din România s-a văzut obligat să se digitalizeze. Se vorbește tot mai des de un sistem hibrid, în care unii elevi vor merge la școală, în timp ce alții vor învăța de acasă. Dar pentru ca un astfel de proiect să fie eficient, e nevoie de mai multe lucruri.

În primul rând, e nevoie de acces la internet, iar acesta lipsește în multe zone rurale, spre exemplu. De asemenea, e nevoie ca profesorii să fie instruiți și să știe să predea de la distanță, prin intermediul unor aplicații inteligente. Pe de altă parte, nu toți elevii au un laptop, PC sau o tabletă.

Așa că Guvernul a decis să intervină și a promis că va cumpăra 250.000 de tablete cu conexiune la internet pentru elevi, contract estimat la 126,1 milioane de lei, fără TVA. Printre cei care au depus oferte la licitație se numără Orange România, Vodafone România, Telekom România Mobile Communications (fost Cosmote) și Producton.

De unde cumpără Guvernul tablete: Orange și Vodafone, în cursă

Potrivit documentației publice, tabletele trebuie să ofere posibilitatea atașarii unei tastaturi și vor fi livrate cu sistem de operare Android 10, certificat GMS (Google Mobile Services) cu acces la magazinul de aplicatii Google Play Store și cu suita de aplicații Office instalată (Word, Excel, PowerPoint – citire si scriere, PDF – citire). Mai mult, trebuie să vină și cu niște sisteme de siguranță, având în vedere că ele vor fi folosite de minori.

Astfel, dispozitivele vor avea un sistem de management la distanță centralizat care să permită instalarea/dezinstalarea aplicațiilor, restricționarea accesului la anumite aplicații, configurarea aplicațiilor instalate, localizarea dispozitivelor, blocarea acestora în cazul unor evenimente neprevăzute, totul prin intermediul unei interfețe unice de adimistrare.

Dispozitivele vor fi livrate cu SIM inserat, serviciile active și PIN dezactivat. Garanția e de minimum doi ani.

Pentru a-și onora această promisiune, Guvernul a alocat, din Fondul de rezervă aflat la dispoziția sa, suma de 150 milioane pentru achizia de tablete pentru elevii care nu dispun de aceste dispozitive pentru a participa online la cursurile școlare.

”Am luat decizia de a utiliza resursele financiare din fondul de rezervă al Guvernului pentru susținerea achiziției de tablete pentru elevii care nu au acces la cursurile online din cauza faptului că nu dețin calculatoare sau tabletă”, a anunțat atunci premierul Orban.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: