De ce nu ți se mai încarcă iPhone-ul dincolo de 80%: soluția și explicația pentru problemă

De ce nu ți se mai încarcă iPhone-ul dincolo de 80%: soluția și explicația pentru problemă

Pentru a prelungi durata de viață a bateriei la iPhone, în iOS 13, Apple a introdus încărcarea optimizată. Mecanismul nu este însă foarte clar pentru toți utilizatorii de iOS.

Dacă ai un iPhone din ultimii câțiva ani, cu iOS 13, iOS 14 sau iOS 15, sunt șanse mari ca bateria telefonului tău să nu se încarce până la 100% atunci când îl pui la încărcat. Cel mai probabil, s-ar putea să pară că s-a blocat la 80% sau chiar mai jos. Motivul din spatele acestei situații aparent neplăcute este însă cât se poate de logic și este menit ca o favoare pentru utilizator.

Odată cu iOS 13, Apple a decis să-ți încetinească încărcarea bateriei la telefon pentru a-i prelungi viața, pentru a-i micșora gradul de uzură și, în final, pentru a te ajuta să-ți folosești telefonul mai mulți ani fără să-l duci în service. În contextul în care mulți dintre noi obișnuiesc să-și lase telefonul în priză peste noapte, iar acesta nu este un obicei constructiv, încărcare lentă ajută ca bateria din iPhone să nu facă cicluri de încărcare/descărcare de mai multe ori în timpul somnului.

Până la iOS 12, când îți încărcai telefonul peste noapte, acesta era în priză pentru multe ore după ce bateria a ajuns la 100%. Acea situație pune presiune pe baterie, generează căldură suplimentară și uzură inutilă. De la iOS 13 și până în prezent, telefonul tău intră într-un fel de protecție când bateria ajunge la aproximativ 80%.

Asta înseamnă că obiceiul tău de somn definește momentul în care trebuie să se încheie încărcarea în fiecare dimineață printr-un mecanism de ”încărcare optimizată”. Dacă te trezești la 7 în fiecare dimineață, ultimele 20 de procente din baterie încep să se încarce pe la 6:15.- 6:30. Dacă această soluție impusă de Apple te deranjează și vrei să-ți încarci telefonul la orice oră până la 100%, în detrimentul bateriei, ai și această posibilitate. Din Configurări sau Settings intră la Baterie și fă un tap pe Stare sănătate baterie. Debifează în partea de jos a ecranului ”Încărcare optimizată baterie”, iar telefonul tău se va încărca până la 100% la fel ca înainte, de fiecare dată când ajunge la priză.

baterie iPhone incarcare optimizata

Citește și: