07 feb. 2020 | 10:23

De ce n-ar trebui să cumperi vaccinuri de pe OLX și ce spun medicii

ACTUALITATE
De ce n-ar trebui să cumperi vaccinuri de pe OLX și ce spun medicii

Da, pe lângă mașini și case, pe OLX se vând și vaccinuri. Iar medicii au fost nevoiți să tragă un semnal de alarmă.

Articol actualizat cu declarații de la OLX
„Suntem hotărâți să prevenim apariția și difuzarea acestor anunțuri, așa cum am procedat și până acum. Pentru noi, siguranța utilizatorilor este prioritară. Drept urmare, OLX România a luat decizia de a intensifica monitorizările zilnice prin următoarele măsuri: facem verificări automate (prin filtre corespunzătoare, care ne semnalează toate anunțurile de acest tip) și manuale (căutăm astfel de anunțuri și le dezactivăm) cu ajutorul unei echipe dedicate acestui subiect. Mai mult, suntem atenți și răspundem tuturor raportărilor făcute de către utilizatorii noștri privind aceste anunțuri.”
Reprezentanți OLX România

Ministerul Sănătății a constatat că s-au înmulțit în mod periculos cazurile de gripă, așa că a fost declarată epidemie la nivel național. Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei a ajuns la 18, dar numărul îmbolnăvirilor e de ordinul miilor deja.

La fel cum se întâmplă în fiecare an, persoanele care au decedat sufereau și de alte afecțiuni și nici nu erau vaccinate. Autoritățile susțin că, de săptămâna viitoare, dozele necesare de vaccin se vor găsi în cabinetele medicilor de familie. Până atunci, însă, astfel de afaceri înfloresc pe internet.

E plin OLX-ul de anunțuri legate de vânzarea de vaccinuri, la prețuri de câteva zeci de lei. Dar medicii trag un semnal de alarmă. Iată de ce nu ar trebui să cumperi de acolol, indiferent de prețul tentant.

Ce spun medicii despre vaccinurile vândute pe OLX

Vaccinurile care se vând pe OLX au prețuri care pornesc de la 45 de lei și se duc spre 70 de lei. Sunt zeci astfel de anunțuri și, dacă ele există, înseamnă că sunt oameni dispuși să cumpere de acolo. Numai că medicii nu recomandă sub nicio formă acest lucru.

 

Numai că un vaccin cumpărat de pe internet, chiar dacă cel care postează anunțul scrie că e ținut la rece (cum vezi mai sus), poate provoca alergii severe. Nu ai nicio garanție că el a fost ținut în condiții optime.

„Nu ştiu niciodată ce ne administrăm. Sunt reacţii adverse, în primul rând declanşarea unei reacţii de tip viral, care seamănă de foarte multe ori cu viroza în sine, adică febra de care noi ţinem cont. În primul rând ne gândim la febră şi apoi la simptomatologii respiratorii, reacţii adverse, dar uneori şi reacţii alergice”, a declarat pentru Mediafax Gheorghe Enache, medic primar boli infecţioase.

Vaccinul ar trebui procurat numai din farmacii sau ar trebui făcut direct la medicii de familie. Temperatura optimă de păstrare trebuie să fie cuprinsă între 2 şi 8 grade Celsius.