Cursa spațială dintre SUA și China ”s-a lansat”: ce au anunțat chinezii

Cursa spațială dintre SUA și China ”s-a lansat”: ce au anunțat chinezii

China și SUA se află de mult timp într-o competiție pentru cucerirea spațiului, iar după victoria recentă a americanilor, chinezii au atins o performanță similară.

Până de curând, rachetele care ajungeau în spațiu cu cosmonauți au fost de unică folosință. Acestea nu mai reveneau pe pământ decât sub formă de bucăți, în timp ce astronauții erau nevoiți să apeleze la așa numitele capsule spațiale. Cu ajutorul SpaceX, NASA a reușit să ajungă în spațiu cu un vehicul reutilizabil, iar chinezii se laudă cu aceeași victorie.

Diferența dintre SUA și China este că, în timp ce NASA a transmis victoria americanilor live pe YouTube, nu există nicio imagine publică sau clip video cu ceea ce s-a întâmplat în China. Întregul efort științific a fost învăluit într-o aură de mister, până de curând.

Un vehicul spaţial experimental reutilizabil, lansat pe orbită în urmă cu trei zile de China, a revenit cu succes duminică pe Terra în locul prevăzut, marcând astfel o reuşită ce ar putea să ducă la realizarea unor zboruri în spaţiu mai ieftine, transmit Xinhua și Reuters, preluate de Agerpres.

Deși presa de stat chineză este recunoscută pentru entuziasmul cu care laudă performanța autorităților de la Beijing, este cel puțin ciudat faptul că nu au postat o fotografie de la lansarea sau aterizarea navetei spațiale. Nici detalii tehnice legate de tehnologiile folosite în misiunea recentă nu au fost date publicității.

Reţelele de socializare chineze abundă însă în speculaţii legate de noul vehicul, comparat de anumiţi comentatori cu modelul X-37B dezvoltat pentru U.S. Air Force, un avion spaţial autonom fabricat de Boeing care poate să rămână pe orbită pentru perioade îndelungate înainte de a reveni pe Terra într-o manieră autonomă.

Ca referință, oficialii chinezi au promis în urmă cu aproximativ trei ani că vor lansa un vehicul spațial în 2020 va fi reutilizabil și va funcționa similar cu un avion. Singurul detaliu pe care îl cunoaștem este că, în procesul de lansare pe orbită, s-a folosit o rachetă Long March 2F, una care a transportat de mai multe ori în trecut capsule Shenzhou.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI