04 sept. 2020 | 13:44

NASA a testat cel mai puternic propulsor de până acum și funcționează

ACTUALITATE
NASA a testat cel mai puternic propulsor de până acum și funcționează

Northrop Grumman a lansat o versiune de testare la scară largă a propulsoarelor pe care le construiește pentru racheta NASA Space Launch System. Iar testul a avut succes.

Două dintre aceste amplificatoare mari, fiecare cu o masă de peste 725 de tone, reprezintă 75% din forța rachetei SLS în primele două minute de zbor. Acestea sunt compuse din cinci segmente de combustibil solid, pudrat, care se aprinde la lansare.

Northrop a construit deja 26 din cele 30 de segmente de care NASA are nevoie pentru primele trei lansări ale rachetei SLS.

NASA a folosit testul pentru a evalua unele modificări ale designului duzei, a spus Bruce Tiller, managerul biroului de propulsoare SLS de la Marshall Space Flight Center al NASA.

În urma acestui test, Tiller a declarat că NASA este pe drumul cel bun pentru a lansa racheta SLS la sfârșitul anului 2021. Propulsoarele pentru acest zbor sunt deja stocate în Florida.

Aceste propulsoare de rachete sunt un vestigiu din era navetei spațiale, când au alimentat vehiculul respectiv. Cu toate acestea, noile propulsoare au fost modernizate cu avionică îmbunătățită și au devenit mai puternice prin adăugarea unui al cincilea segment.

Actul Hatch: proiectul trebuia să fie finalizat în urmă cu patru ani

În urmă cu un deceniu, când inginerii planificau o nouă rachetă, NASA a primit indicații din partea Congresului că trebuie să folosească motoare solide pentru rachete construite de ATK, care a fost achiziționată ulterior de Northrop.

Un puternic senator din Utah, Orrin Hatch s-a asigurat că motoarele solide pentru rachetele construite și testate în statul său vor juca un rol important în noul vehicul de lansare, ca parte a legislației NASA.

Într-un comunicat de presă din octombrie 2010, biroul senatorului Hatch a spus că „a reușit să introducă un limbaj în proiectul de lege care detaliază cerințele specifice de încărcare utilă pentru un sistem de lansare în spațiului cu greutăți mari.

Experții din industrie din Utah au fost de acord că acest lucru putea fi realizat în mod realist doar prin utilizarea motoarelor solide pentru rachete precum cele fabricate de ATK în nordul Utah.

NASA a avut mai puțin succes în ceea ce privește o altă prevedere a Congresului din 2010, în dezvoltarea unei “capacități operaționale pentru sistemul de lansare spațială până la sfârșitul anului 2016”.

Deoarece Space Launch System a fost proiectat și construit în baza unor contracte cu costuri extra, nu există penalități pentru Northrop, Boeing și alte companii implicate în dezvoltarea rachetei.

Acestora au continuat să li se ramburseze cheltuielile, plus taxele asociate, indiferent de întârzierile programului de dezvoltare care a costat până acum aproximativ 20 de miliarde de dolari.