Cum e pandemia într-o dictatură: cuvântul „coronavirus” e interzis, dar se recomandă anumite măsuri

Cum e pandemia într-o dictatură: cuvântul „coronavirus” e interzis, dar se recomandă anumite măsuri

Turkmenistat, țara la conducerea căreia se află un regim dictatorial, are un mod inedit de a trata pandemia de coronavirus. Nu recunoaște apariția niciunui caz de infectare, dar recomandă anumite măsuri fără a pronunța denumirea noului tip de virus.

Situația din Turkemenistan, o mică țară din Asia centrală, este cel puțin hilară. Regimul dictatorial a interzis cuvântul ”coronavirus”, dar totuși trebuie să facă ceva pentru a se asigura că cetățenii respectă regulile pe timp de pandemie. Astfel, a venit cu recomandări cel puțin ciudate.

Cetățenii sunt sfătuiți să poarte mască împotriva… prafului şi să respecte o distanţă socială. În tot acest timp, însă, autoritățile susțin că virusul nu e prezent în țară și nu există nicio persoană infectată. Evident că, fiind vorba de un regim autoritarist, această informație e pusă sub semnul întrebării.

Turkmenistan, țara în care cuvântul ”coronavirus” este interzis

O delegația a OMS a sosit în țară pentru a evalua impactul pandemiei, dar Guvernul insistă că Turkmenistanul e ferit de noul coronavirus. Numai că presa străină vorbește despre cazuri de pneumonii grave, cazuri care nu-s recunoscute de oficiali.

Mai mult, ministerul Sănătăţii a venit cu recomandări hilare: a făcut apel la populaţie să poarte măşti din cauza „concentrărilor puternice de praf” din aer.

„Se recomandă cu fermitate ca toată lumea să folosească un echipament de protecţie individuală pentru a proteja căile respiratorii superioare”, a subliniat ministerul.

Autorităţile au făcut de asemenea apel la locuitori să respecte o distanţă socială de un metru, fără a oferit totuşi explicaţii. Şoferii de autobuz şi taxi sunt obligaţi încă de săptămâna trecută să poarte mască în timpul serviciului, mai ales că în Turkemenistan s-au organizat mai multe evenimente publice la care au luat parte mii de persoane care nu purtau mască sau mănuşi.

În iunie, OMS a recomandat purtatul măştii în transportul public şi în alte locuri unde este imposibil să se respecte distanţarea socială.

Citește și: