Cum te uiți la filme în fereastră pe iPhone: totul despre PiP (Picture in Picture) pe iOS 14

Cum te uiți la filme în fereastră pe iPhone: totul despre PiP (Picture in Picture) pe iOS 14

Ecranul de la iPhone nu este cel mai mare, dar dacă ți-ai dorit să te uiți la un clip în fereastră în timp ce făceai și altceva, odată cu iOS 14, ai câștigat această posibilitate.

iOS și Android sunt cele mai populare sisteme de operare de pe planetă pentru mobile. Cu toate acestea, când vine vorba de funcționalitate, Apple și Google ”fură” funcții dintr-o parte în alta până când, în câțiva ani, vor deveni foarte similare.

De exemplu, pe Android există de mult timp, cel puțin pe anumite smartphone-uri și în anumite aplicații, posibilitatea de PiP sau Picture in Picture. Această funcție se referă la abilitatea de a viziona un clip în fereastră, în timp ce faci și altceva pe smartphone. Gigantul din Cupertino a introdus PiP pe iPhone odată cu iOS 14 și funcționează surprinzător de bine, la fel ca pe iPad, de altfel.

PiP pe iPhone merge atât în interiorul aplicațiilor populare de streaming, cât și în cazul clipurilor pe care le vizionezi în Safari. Ca un detaliu interesant, deși nu ai posibilitatea de PiP în aplicația dedicată YouTube, funcționează în browser.

Pentru a rula un clip în modul fereastră, pornește-l, mărește-l pe întregul ecran și apasă pe butonul special de PiP din stânga sus. Este acea icoană cu un dreptunghi mai mare transparent și o săgeată care duce la un dreptunghi mai mic plin. Din momentul în care ai activat rularea unui clip în fereastră pe iPhone, poți părăsi aplicația în care ai inițiat rularea și poți porni orice alt program.

Dacă vrei să tastezi ceva pe Facebook, de exemplu, clipul se va muta automat deasupra tastaturii. Atingându-l, îl poți muta mai sus sau mai jos, iar cu un pinch, la fel care la zoom, poți mări sau micșora fereastra respectivă. Cu o atingere, dispar și apar controalele de pe fereastra respectivă. Pentru a reveni la rularea în modul ”ecran complet” (Full Screen), atinge fereastra de PiP și apasă în dreapta sus.

Ca un detaliu interesant, când te uiți la un clip în fereastră, poți bloca telefonul, iar acesta se va auzi în continuare. Astfel, nu mai trebuie să te abonezi la YouTube Premium, de exemplu, dacă obișnuiești să asculți podcastul cu ecranul închis la telefon. Cu condiția să inițiezi redarea prin browser, nu din aplicația dedicată.

ios 14 pip iPhone

Citește și: