08 aug. 2020 | 17:28

Cum scrii în limba română pe Mac, după ce activezi diacriticele

ACTUALITATE
Cum scrii în limba română pe Mac, după ce activezi diacriticele

Dacă ești utilizator de Mac și îți dorești să redactezi un email sau un document în limba română, trebuie să activezi diacriticele. Procesul durează doar câteva minute.

Motivele pentru care ți-ai putea dori să tastezi cu diacritice pe Mac sunt foarte multe. În funcție de mediul de lucru în care activezi sau de oamenii cu care interacționezi în format digital, redactarea unui email, mesaj sau document cu ă, î, ș, ț, â s-ar putea să fie percepută ca o formă de respect. Este bine să ai diacriticele activate în macOS și prisma modului rapid în care poți face din nou tranziția de la tastatură românească la tastatură în engleză, de exemplu.

Mecanismul pe care îl voi detalia mai jos se aplică și în cazul în care vrei să începi să tastezi în germană, rusă sau orice altă limbă. Nu are legătură doar româna. La final, în dreapta sus, lângă ceas, vei avea un steguleț, pentru a semnaliza limba în care scrii. Cu un click pe el, poți schimba limba în care tastezi. Opțional, te poți perinda prin toate tastaturile instalate apăsând simultan pe Control + Option + Spațiu (CTRL + Alt + Space).

Dacă ai înțeles aceste particularități, poți începe prin a deschise Preferințe Sistem sau System Preferences, fie printr-un click pe mărul din stânga sus, fie printr-un click pe lupa din dreapta sus. În noua fereastră, te interesează secțiunea Tastatură sau Keyboard. Fă un click pe ea și, la fel ca în imaginea de mai jos, intră la Input Sources. Dacă ai sistemul de operare macOS instalat în română, accesează Surse de introducere. Apasă pe + în stânga jos. Caută limba dorită, în cazul de față română, iar în partea dreaptă alege Română – Standard. Pentru confirmare, apasă pe Adaugă în dreapta jos sau Add. Noua tastatură va fi disponibilă în câteva momente și se va activa automat. tastatura romaneasca

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele