23 feb. 2019 | 08:35

Cum scrii în română pe Windows 10, după ce activezi diacriticele

ACTUALITATE
Cum scrii în română pe Windows 10, după ce activezi diacriticele

De cele mai multe ori, s-ar putea să scrii un email sau un document fără ă, î, ș, ț sau â. Există însă multe circumstanțe în care ai nevoie de diacritice, cu condiția să le ai instalate în Windows 10.

Încă de la primele versiuni de Windows, Microsoft ți-a permis să poți tasta în limba ta nativă. Asta înseamnă că, din sistemul de operare, puteai instala diacritice. Din acel moment, nu conta care sunt simbolurile afișate pe tastele tale de la laptop sau desktop. Important era că o apăsare declanșa afișarea într-un document a caracterelor specifice limbii tale. În cazul limbii române, este vorba de ă, î, ș, ț, â.

Din păcate pentru utilizatorii mai puțin tehnici, mecanismul pentru introducerea unei noi limbi la tastatura din Windows nu este cel mai intuitiv. Mai mult decât atât, s-a schimbat cu fiecare versiune nouă a sistemului de operare ieșit din Redmond. Asta înseamnă că ce făceai în Windows 7 pentru a putea scrie cu diacritice, nu mai funcționează în Windows 10. 

Trecând însă peste detaliile de fond, important este că există o soluție. Ca o notă de subsol interesantă, când îți introduci limba română la tastatură, îți poți transforma întreaga interfață a sistemului de operare în română, dar nu cred că te avantajează. În orice caz, un tutorial în acest sens, găsești aici. 

Începi prin a face click pe Start în stânga jos și a accesa secțiunea Settings din stânga, în spatele roatei dințate. Din noua fereastră, intră la Time & Language. Imediat, te vei confrunta cu o fereastră precum cea de mai jos. Fă click pe Language în stânga, iar în partea dreaptă, apasă pe Add language. Tastează limba dorită în partea de sus a ferestrei, pentru a o găsi mai repede.

În cazul nostru, este vorba de Română (România). Confirmă alegerea printr-un click pe Next în stânga jos. Debifează opțiunile pe care le ai în fața ochilor pentru schimbarea interfeței în limba aleasă și optează inițiază instalarea ei printr-un click pe Install. Așteaptă câteva secunde sau minute până când se finalizează. Din acel moment, pe lângă engleză, vei putea scrie în română. Limba o schimbi din dreapta jos de lângă ceas, din bara de limbi. Opțional, poți folosi combinația de taste ALT + Shift.

limba tastatura diacritice

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele