Cum faci poze mai bune cu iPhone și profiți de funcțiile noi din iOS 14

Cum faci poze mai bune cu iPhone și profiți de funcțiile noi din iOS 14

Lansat de curând, iOS 14 vine cu o serie importantă de modificări pentru procesul de captură. Din acest motiv, ar fi bine să le ai în vedere, dacă vrei să știi cum faci poze mai bune cu iPhone.

Multe dintre modificările introduse de Apple în iOS 14 sunt evidente, altele, mai puțin. Mai ales când vine vorba de imortalizarea unor fotografii sau clipuri video, setările adiționale sunt ascunse în spatele unor swipe-uri sau atingeri în plus.

Aici intră în ecuație acest tutorial. Multe funcții noi poate nu-ți vor fi utile în permanență, dar dacă le vezi o dată, s-ar putea să-ți rămână în minte. Astfel, le apelez doar în cazul în care vrei să faci cea mai bună fotografie. Apple avea oricum una dintre cele mai bune aplicații de captură. Acum, a devenit mai complexă și, implicit mai utilă.

Un iPhone din ultimii ani are mai multe de câștigat din iOS 14

Performanța brută a aplicației de captură a crescut semnificativ, dacă ai un iPhone din ultimii 2 ani. Cei de la Apple insistă pe faptul că procesul de imortalizare al unei imagini este cu 90% mai rapid, iar acum poți imortaliza patru fotografii la rezoluție reală pe secundă. Timpul în care faci prima imagine este cu 25% mai mic, iar optimizarea pentru o fotografie portret este cu 15% mai rapidă.

Tot vizavi de viteză, camera de la iPhone a devenit semnificativ mai bună la identificat conținutul codurilor QR. Pe lângă viteză, face o treabă mai bună la ”înțeles” codurile prea mici, prea mari sau care nu se văd foarte bine.

Pentru a profita de majoritatea funcțiilor noi introduse de Apple în iOS 14, ai nevoie de un iPhone Xr, iPhone Xs, iPhone 11 sau iPhone 11 Pro. În cazul unui iPhone X, de exemplu, ar trebui să nu vezi foarte multe dintre opțiunile pe care le voi detalia mai jos. Motivul din spatele acestei discrepanțe are legătură cu procesoarele mult mai rapid din terminalele recente.

Camera din iOS 14 te ajută să faci fotografii mai bune cu un iPhone

iphone 11 ios 14 camera
iOS 14 – parametri captură cu un swipe în sus

De mulți ani puteai ajusta expunerea pe iPhone sau puteai fixa punctul de focus. Procesul implica să ții degetul apăsat pe ecran pentru câteva momente și să faci niște swipe-uri nu foarte precise în sus sau în jos.

Din cauza ineficienței sau lipsei de precizie a acelui sistem, acum ai acces la niște parametrii de captură desprinși parcă dintr-o cameră profesională. Este suficient să faci un swipe în sus când ai deschis camera pe iPhone și vei vedea toate instrumentele de mai sus, pe lângă posibilitatea ajustării zoom-ului, care era disponibilă și înainte.

Pentru modificarea expunerii, apasă pe + și – într-un cerc în dreapta și fă un swipe spre stânga sau dreapta, în funcție de cantitatea de lumină pe care ți-o dorești în cadru. În același timp, poți faci un tap oriunde în cadru, fără să pierzi parametrii de expunere definiți anterior.

Ca un detaliu interesant, dacă vrei această expunere să fie ținută minte în cadrul unei întregi sesiuni de captură sau pe termen lung, din Configurări, la secțiunea Camera, accesează Menținere configurări și bifează Ajustare Expunere. În altă ordine de idei, dacă schimbi radical scena pe care o imortalizezi, iPhone-ul va încerca în continuare să adapteze la condițiile de lumină naturală sau artificială din cadru.

iphone 11 ios 14 camera 2
iOS 14 – modificare parametrii captură, inclusiv rezoluție, FPS

Setările pentru Camera din iOS 14 sunt mai utile

iphone 11 ios 14 camera 3
iOS 14 – setări noi de captură în Configurări – Camera

În meniul de Configurări de la iPhone, la secțiunea Camera, găsești o serie de setări utile. De exemplu, poți bifa Prioritate fotografiere rapidă. Cu acea opțiune, poți face mai rapid fotografii succesive, fără să apelezi la modul rafală. Calitatea s-ar putea să fie insignifiant mai mică, dar câștigi posibilitatea de a imortaliza momente pe care altfel le-ai fi pierdut. Dintr-un punct de vedere, te apropii un pic mai mult de experiența de captură de pe o cameră tradițională. Această funcție este disponibilă de iPhone Xs, Xr, 11 și 11 Pro.

Tot din Configurări, poți modifica un detaliu care ține de captura selfie-urilor. Dacă bifezi Oglindire cameră frontală, te vei vedea ca în oglindă atunci când faci o poză. Asta înseamnă că, de exemplu, nu-ți înțelegi scrisul de pe tricou. Cu acea funcție debifată, textul de pe tricou se înțelege. În situația în care postezi clipuri pe Instagram sau Facebook imortalizate cu camera din față și nu se înțelege ce ai în mână, pe șapcă sau tricou, aici trebuie să umbli.

Pentru momentele în care faci multe fotografii și vrei să te asiguri că sunt încadrate corect, activează Caroiaj din configurări. Din acel moment, în anumite cadre vei vedea pe ecran și două ținte pe care trebuie să le suprapui pentru a stabiliza perfect o scenă. Respectiva funcție este utilă mai ales când faci fotografii cu modul de noapte și ajungi la o expunere de câteva secunde. Ca referință, în mod de noapte, în continuare îți recomand să folosești un trepied sau să fixezi telefonul pe o suprafață plană. Night Mode sau Modul de noapte este disponibil doar pe iPhone 11.

Pe iPhone-urile mai vechi, butonul de volum în sus când ești pe cameră declanșează o captură în rafală. Pe iPhone-urile din ultimii doi ani declanșează filmarea unui clip scurt, QuickTake. Pentru situația în care ți se pare mai utilă rafala, bifează din Configurări opțiunea ”Utilizarea mărire volum pentru rafală”, după cum se poate vedea în captura de ecran de mai sus. Cu acea opțiune activă, când ești pe foto, poți face o filmare scurtă cu butonul de volum în jos apăsat pe perioada capturii.

Sari mai rapid din foto în video cu iOS 14, pe iPhone

iphone 11 ios 14 camera 4
iOS 14 – modificare expunere captură foto mult mai precisă

Pentru a nu pierde vreun moment important, Apple îți pune la dispoziție QuickTake. Ace opțiune era disponibilă inițial doar pe iPhone 11, dar acum a ajuns și pe iPhone Xr, respectiv Xs. Ideea de bază este simplă, când ai activat modul foto, dacă vrei să treci repede la un film este suficient să tragi de butonul alb de captură din centrul ecranului spre dreapta. Dacă îți dorești doar imortalizarea unui moment de câteva secunde în format video, ține apăsat pe butonul de captură, fără să tragi de el spre dreapta.

Vei vedea că apare cronometrul în partea de sus a ecranului ca o confirmare adițională a faptului că filmezi. În continuare poți să faci și poze în timpul filmării, folosind butonul din dreapta.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: