23 oct. 2020 | 07:00

Cu un click, Adobe îți repară clipurile încețoșate sau în mișcare: cum este posibil

ACTUALITATE
Cu un click, Adobe îți repară clipurile încețoșate sau în mișcare: cum este posibil

Pe lângă faptul că are în portofoliu unele dintre cele mai populare aplicații din lume, Photoshop sau Premiere, Adobe lucrează constant și la alte proiecte interesant, precum Sharp Shot.

În perioada 20-22 octombrie 2020, Adobe a organizat conferința anuală Adobe Max, creată în jurul actualizărilor pentru aplicațiile și serviciile pe care le oferă. În același context, au fost detaliate și câteva proiecte noi.

Sharp Shot este un mecanism asistat de inteligență artificială menit să îți facă filmările mai clare, indiferent cu ce au fost imortalizate și în ce condiții. În teorie, existau câteva instrumente menite să faciliteze acest proces și în trecut, dar implicau destul de multă măiestrie pe partea de software. Experimentarea juca de asemenea un rol important, până să ajungi la un rezultant decent.

În secțiunea Sneaks din conferința Adobe Max 2020, oficialii companiei au anunțat Sharp Shots ca o funcție experimentală. Nu este foarte clar dacă va fi livrată ca un produs separat sau va fi integrată în Adobe Premiere, dar funcția pare destul de impresionantă. Pentru a-și face treaba utilizează rețele neurale și inteligență artificială agregate în Sensei, modulul AI pe care Adobe îl folosește în mai multe dintre produsele sale.

Sharp Shots îți clarifică fiecare cadru al filmării cât poate de bine. Deși este destul de dificil să-i apreciezi eficiența printr-un clip postat pe YouTube și disponibil mai jos, pare să funcționeze destul de bine. Partea cu adevărat impresionantă ține însă de lipsa parametrilor de funcționare. Apeși pe un buton și merge.

Cea mai radicală diferență mi se pare că se vede în ultimul din cele trei exemple de mai jos, când fețele oamenilor de la masă au devenit semnificativ mai clare și ușor de descifrat. Adobe nu a făcut nicio promisiune legată de livrare Sharp Shots, dar va fi interesant să vedem când și cum va ajunge la utilizatori.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele