Cine sunt ”răspândacii”, în opinia lui Orban: principalele motive pentru noile restricții

Cine sunt ”răspândacii”, în opinia lui Orban: principalele motive pentru noile restricții

Foarte mulți români sunt supărați în legătură cu noile restricții care intră în vigoare de astăzi, 9 noiembrie 2020. Premierul Ludovic Orban are câteva argumente.

La fel ca în multe colțuri ale Europei, luna noiembrie a venit cu o serie stufoasă de măsuri pentru prevenirea răspândirii infecțiilor cu coronavirus. Printre altele, lista include restricționarea circulației pe timpul nopții, închiderea piețelor din hale și desfășurarea cursurilor online, indiferent de indicele de incidență din regiune.

Într-o intervenție la B1 TV, premierul a explicat de ce există aceste măsuri și cum vede că ar ajuta la reducerea numărului de cazuri înregistrate în România. A început cu situația din școli, una dintre cele mai contestate măsuri, având în vedere că țări precum Germania sau Franța au introdus măsuri la fel de stricte în ultimele zile, dar au ținut școlile deschise.

„La şcoală nu se infectează, dar se infectează în alte locuri. Când nu sunt sub supravegherea părinţilor, bunicilor sau a profesorilor. Şi, slavă Domnului, sunt destule ocazii în care tinerii sunt liberi, se întâlnesc… Adolescenţii, nu numai la noi, în foarte multe ţări din Europa- astea sunt analize făcute- adolescenţii sunt… cum să zic… sunt ‘răspândaci’ de virus, pentru că ei nu dezvoltă forme grave, marea majoritate sunt asimptomatici, nu prezintă simptome vizibile, cu toate astea ei transmit virusul. Şi nenorocirea este că primii către care transmit virusul sunt părinţii, bunicii, care pot fi afectaţi într-o măsură foarte mare”, a spus Orban la B1 TV.

În mod inevitabil, Ludovic Orban a fost întrebat și despre momentul în care copiii vor reveni în clase. Fără să surprindă pe nimeni, a spus că momentul cu pricina depinde de evoluția pandemiei.

„Totul depinde de evoluţia pandemiei. Noi ne dorim ca toţi elevii să se întoarcă în clasă, noi ne dorim ca învăţământul să se desfăşoare în clasă. Pe de altă parte, nu putem să facem abstracţie de ceea ce se întâmplă în România din punct de vedere pandemic”, a mai spus Ludovic Orban.

În ceea ce privește restricționarea circulației pe timp de noapte, premierul a avut o experiență personală care l-a convins că o asemenea măsură va avea o utilitate reală.

„Aceste restricţii nu le-am introdus numai noi. Noi chiar am aşteptat o perioadă să vedem în alte ţări dacă dau efecte. Şi se pare că dau efecte, pentru că, pe timpul nopţii, foarte mulţi tineri, adolescenţi şi nu numai, petrec. (…) Se făceau (petrecerile de noapte- n.r) în toate locurile posibile. Eu n-am fost convins de la început de utilitatea acestor restricţii. Până într-o seară, când m-am întors pe la 12 noaptea acasă, în Dobroeşti, (…) şi în două locuri am văzut grupuri de adolescenţi care pe stradă stăteau. Nu era nici măcar în parc sau… pur şi simplu stăteau pe stradă împreună, beau o bere… Fără mască, fără nimic. Acolo, cum erau aşa grupaţi, dacă era unul singur dintre ei bolnav, cu siguranţă îi îmbolnăvea pe jumate din ceilalţi. Ei se duceau acasă şi-şi îmbolnăveau părinţii, bunicii. E un factor de risc major”, a explicat Orban.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI