Relaxarea de la 1 iulie, sub semnul întrebării: argumentele imbatabile ale lui Ludovic Orban

Relaxarea de la 1 iulie, sub semnul întrebării: argumentele imbatabile ale lui Ludovic Orban

Sunt foarte mulți cei care sperau la ridicarea unui nou val de restricții începând cu data de 1 iulie. Din păcate, în contextul exploziei numărului de cazuri din ultimele săptămâni, premierul României este foarte reticent, pe bună dreptate.

Nu mai puțin de 321 noi cazuri de infectare cu coronavirus au fost raportate în România în ultimele 24 de ore. În consecință, bilanțul îmbolnăvirilor a ajuns în țara noastră la 24.826 de cazuri înregistrate. După două zile în care numărul cazurilor raportate s-a menținut sub 300 și se întrezărea un pic de optimism, s-a constatat o nouă depășire a acestui prag. Potrivit datelor raportate miercuri de Grupul de comunicare strategică, numărul deceselor a ajuns la 1.555 de persoane pe teritoriul României, în ultima zi pierzându-și viața 16 pacienți. De la debutul pandemiei pe meleaguri mioritice, s-au vindecat 17.391 de români.

Ca urmare a acestui trend îngrijorător, probabilitatea deschiderii restaurantelor de la 1 iulie pe teritoriul României a scăzut semnificativ. Ludovic Orban și-a exprimat de curând reticența față de eliminarea unor noi restricții începând cu prima zi a lunii viitoare din cauza numărului ”oarecum îngrijorător” de cazuri noi. Mai grav nu este însă numărul în sine, cât modul în care acestea sunt distribuite pe teritoriul țării.

Nicio zonă din România nu mai este în siguranță. În consecință, o nouă etapă a procesului de întoarcere la normalitate „va veni numai în condiţiile în care se înregistrează un nivel previzionat al răspândirii virusului în comunitate”, a insistat premierul României.

„Deocamdată, vedem că, deşi măsurile de relaxare pe care le-am luat au fost prudente, relaxarea a fost făcută pe baza evaluărilor de risc epidemiologic, la 15 zile, încă avem un număr mare de infectări şi este oarecum îngrijorător că numărul de persoane infectate este distribuit în aproape toată ţara, ceea ce arată că virusul e prezent în comunitate în aproape toate judeţele”, a afirmat Orban, miercuri, întrebat de jurnaliști la ce ar trebui să ne aşteptăm de la 1 iulie.

La ora actuală, scopul autorităților este de a eficientiza anchetele epidemiologice pentru cazurile depistate. Doar așa, se pot afla și izola persoanele cu care au intrat în contact indivizii diagnosticați cu Covid-19.
”Din cauza asta trebuie să luăm măsuri foarte rapide legate de anchetele epidemiologice, izolarea celor care au luat contact cu persoanele diagnosticate. Va trebui ca toate organele de control să fie mobilizate la maxim pentru a fi asigurată respectarea regulilor impuse pentru protejarea sănătăţii oamenilor”, a concluzionat premierul.
Citește și: