Cine sunt cei care câștigă miliarde de dolari de pe urma vaccinului împotriva Covid
2020 e anul în care toate s-au dat peste cap din cauza pandemiei de coronavirus, dar vestea că există mai multe vaccinuri pe piață a readus optimismul. În spatele lor se află companii care vor câștiga miliarde de dolari din asta.
Primele companii care au anunțat că au dezvoltat un vaccin împotriva noului tip de virus sunt Pfizer/BioNtech și Moderna. Primele doze sunt în România din preajma Crăciunului și primii vaccinați sunt cei din sistemul medical. Cu puțin noroc, pe la începutul verii 2021, lucrurile vor sta un pic mai bine.
Încă de când a început pandemia, cercetătorii din toată lumea s-au pus pe treabă să demonstreze faptul că niciun virus nu poate rezista tehnicilor medicale din 2020. Așa că au investit masiv și au adus pe piață primele vaccinuri, seruri care de regulă sunt testate ani de zile. Acum, totul s-a făcut pe repede-înainte pentru că situația actuală impunea acest lucru.
Companiile care le-au dezvoltat vor câștiga, pe bună dreptate, miliarde de dolari dacă se va demonstra că cercetările lor și vaccinurile produse vor pune capăt pandemiei.
Cine câștigă miliarde de pe urma vaccinurilor împotriva Covid
Există cel puțin două companii care pare că au dat lovitura în pandemie cu singurul leac ce o poate stopa: vaccinul. Acestea sunt Pfizer, în colaborare cu cei de la BioNtech și americanii de la Moderna. Trebuie, însă, remarcat faptul că-n spatele acestor investiții stau mai multe fonduri de investiții, fundații, persoane bogate, guverne etc. Profitul, așadar, s-ar putea să fie împărțit pentru că efortul a fost comun.
Investiții în dezvoltarea unui vaccin au făcut fundația Gates, înființată de Bill Gates, dar și persoane publice, cum ar fi fondatorul Alibaba, Jack Ma sau vedeta muzicii country, Dolly Parton. Toți s-au implicat financiar în lupta împotriva pandemiei.
Cât costă noul vaccin
Deocamdată, nimeni nu s-a plâns de prețul prohibitiv, pentru că dozele de vaccin nu sunt atât de scumpe. Sau, cel puțin, nu-s pentru țările dezvoltate. Cele mai ieftine doze sunt oferite de AstraZeneca și costă doar patru dolari – necesarul pentru o singură persoană. E drept că aceste companii au vrut, deocamdată, să-și asigure doar costurile de producție.
Americanii de la Moderna au prețuri mut mai mari, de până la 37 de dolari pe doză, doar că serul lor are condiții mai dure de depozitare și transport. Trebuie ținut la temperaturi extrem de mici, iar vaccinarea se face doar în medii controlate. Iar prețul cerut diferă în funcție de fiecare țară. Totuși, nu trebuie scăpat din vedere un lucru.
Companiile au anunțat că prețurile vor rămâne accesibile atât timp cât e necesar. Asta înseamnă că ar putea crește în viitor. Deocamdată, comenzile s-au făcut la prețuri prestabilite și fiecare țară a stabilit care e necesarul urgent.