16 sept. 2020 | 15:06

Cercetătorii au dovada: stângacii gândesc diferit față de dreptaci

ACTUALITATE
Cercetătorii au dovada: stângacii gândesc diferit față de dreptaci

Oamenii de știință fac distincția între activitățile creierului celor a căror mână predominantă este dreapta și a celor care folosesc predominant mâna stângă prin monitorizarea neinvazivă a răspunsurilor asimetrice ale creierului la stimulările tactile pasive.

Oamenii de știință de la Institutul de Știință și Tehnologie Daegu Gyeongbuk (DGIST), Coreea de Sud, arată că este posibil să se facă distincția între stângaci și dreptaci, prin monitorizarea neinvazivă a activității creierului în timpul stimulării tactile pasive.

Rezultatele obținute sunt esențiale în cercetarea haptică – studiul sistemelor senzoriale – și au diverse implicații importante pentru dezvoltarea unor interfețe creier-computer, pentru tehnologiile de realitatea augmentată și chiar pentru inteligența artificială.

Cum funcționează stângacii, în comparație cu dreptacii?

În ultimii ani, echipa de oameni de știință de la DGIST desfășoară activ cercetări fundamentale pentru a răspunde acestei întrebări.

Condus de Dr. Jinung An, studiul lor inițial se focusa pe găsirea unei metode de evaluare obiectivă a dispozitivelor haptice – care oferă feedback tactil simulând texturi și suprafețe – pe baza răspunsurilor utilizatorilor la nivelul creierului.

Într-un studiu anterior, au descoperit că creierul celor dreptaci are un răspuns diferit de cel al stângacilor atunci când efectuează sarcini complicate de manipulare.

În mod concret, atunci când un dreptaci își folosește mâna predominantă, sunt activate zone specifice din emisfera stângă a creierului. În schimb, atunci când își folosesc mâna stângă, se utilizează o zonă mult mai mare care acoperă ambele emisfere ale creierului.

În mod surprinzător, această asimetrie a fost semnificativ mai pronunțată în cazul celor care își folosesc predominant mâna dreaptă decât la stângaci.

Studiu a fost complet noninvaziv

În studiul lor recent, Dr. An și colegii săi arată că această asimetrie observată la dreptaci a fost evidentă și în timpul stimulării tactile pasive a degetelor.

Omul de știință principal Dr. Jinung An (stânga) și dl. Sang Hyeon Jin (dreapta) în Laboratorul de interacțiune creier-robot pentru neuroplasticitate la DGIST.

Ei au folosit o tehnică numită spectroscopie funcțională în spectrul infraroșu apropiat pentru a monitoriza în mod neinvaziv modificările oxigenării celulelor roșii din sânge din creier, care reflectă tiparele de activare locală.

“Prezentăm posibilitatea de a distinge persoanele dreptace de cele stângace folosind doar atingerea pasivă, care relevă diferențe corticale funcționale. Rezultatele noastre pot fi folosite pentru a evalua cantitativ preferința mâinilor și pot fi utile și pentru interfețele creier-computer care conectează afișajele tactile la semnalele creierului în realitate augmentată”, a explicat dr. An.

Aceste descoperiri sunt, de asemenea, relevante pentru dezvoltarea tratamentelor de îmbunătățire cognitivă în cazurile de autism sau pentru dezvoltarea inteligenței artificiale de mimetism cerebral.

În plus, această abordare ar putea reprezenta un pas major în haptică – studiul simțirii prin atingere.

“Deși cercetările haptice existente s-au concentrat în principal asupra sistemului nervos periferic, sper că studiul nostru va servi drept punct de plecare pentru o schimbare de paradigmă care implică cercetarea orientată asupra sistemului nervos central”, conchide dr. An.

Tehnologia haptică poate fi integrată în sisteme de realitate augmentată sau virtuală pentru a oferi feedback tactil, care este util pentru aplicațiile care implică manipulare la distanță.