11 aug. 2020 | 10:55

De ce și cum au apărut stângacii. Factorii pe care îi știm până acum nu duc la un răspuns definitiv

ACTUALITATE
De ce și cum au apărut stângacii. Factorii pe care îi știm până acum nu duc la un răspuns definitiv

Ești de dreapta sau de stânga? Nu, nu vorbim de politică aici, vorbim despre mâini. Și dacă nu cumva se întâmplă să ai o mulțime de prieteni stângaci, ai observat și tu cât de rare sunt persoanele care își folosesc predominant mâna stângă. Deci, de ce doar 1 din 10 persoane sunt stângaci?

Deși nimeni nu a putut explica cu acuratețe acest lucru, există o mulțime de ipoteze dezvoltate pe parcursul a mai bine de un secol. Dovezile indică o anume influență genetică. De ce? Pentru că procentul persoanelor stângace este aproximativ același, oriunde te uiți pe glob.

Corpul uman prezintă asimetrii ce pot fi găsite la urechi, ochi și chiar și în creierul nostru. Când răspunzi la telefon, ai tendința să asculți mai degrabă cu o ureche decât cu cealaltă – aceasta este cea mai puternică ureche.

De ce nu se regăsesc dreptaci și stângaci în egală măsură?

Unii experți sugerează că în procesele de cooperare socială a fost acordată dominația persoanelor care foloseau mâna dreaptă. Acest lucru însemna că atunci când comunitățile acționează împreună în ceea ce privește împărțirea instrumentelor și a spațiilor de viață, utilizarea aceleiași mâini ca toți ceilalți este benefică.

Alții tind să creadă că este vorba despre modul în care creierul este împărțit în două emisfere. Jumătatea stângă a creierului controlează partea dreaptă a corpului, iar jumătatea dreaptă a creierului controlează partea stângă a corpului.

Iar atunci când majoritatea oamenilor folosesc emisfera stângă pentru a controla competențe intensive de limbaj și de mișcare, acest lucru duce la dominanța părții drepte a corpului.

Una dintre cele mai bizare ipoteze construite pentru a explica raritatea fenomenului s-a făcut cunoscută încă din 2011. Alasdair Wilkins, unul dintre autorii acesteia, susține că o mutație genetică din trecutul nostru îndepărtat a făcut ca centrele lingvistice ale creierului uman să treacă la emisfera stângă, determinând dominația părții drepte.

Însă deși genetica joacă un rol important în determinarea răspunsului căutat de cercetători, aceasta nu elucidează misterul. Părinții stângaci au mai multe șanse să aibă copii stângaci decât părinții dreptaci, dar tind în continuare să aibă copii dreptaci în general.

Cercetătorii au depus eforturi pentru a identifica exact care sunt genele responsabile pentru creșterea șanselor de a fi stângaci.

În 2019, oamenii de știință au analizat peste 400,000 de înregistrări individuale cu ajutorul cărora au identificat primele regiuni genetice asociate cu predispoziția de a deveni stângaci.

Au fost găsite patru regiuni genetice, dar alte cercetări sugerează că există probabil zeci de gene care joacă un rol în a determina dacă ajungem să scriem cu mâna stângă sau cu dreapta.

În plus, alte studii au descoperit alți factori determinanți, precum nivelurile estrogenice și poziția la naștere.

Așadar, se pare că sunt mulți factori de luat în considerare, iar cercetătorii încearcă să găsească legăturile. Încă nu putem spune exact de ce te-ai născut stângaci sau dreptaci, dar oamenii de știintă lucrează să găsească un răspuns. Și când o vor face, poate vor putea începe să explice și de ce unii dintre noi se nasc ambidextri.