Cele mai precise modele cu virusul: cum arată acesta în 3D
Dacă ești curios să vezi cum arată virusul care a afectat întreaga planetă, cercetătorii au creat un model 3D al acestuia.
Oamenii de știință din cadrul University of Glasgow au făcut echipă cu un ilustrator științific pentru a crea cel mai detaliat model de până acum al virusului SARS-CoV-2. Așa că, dacă ești curios să vezi cum arată virusul care a cauzat atâtea probleme în ultima vreme, modelul 3D al acestuia arată așa:
Cu cifra 1 este marcată proteina Spike (S), esențială pentru virus pentru a se atașa și infecta celula sănătoasă.
Cu cifra 2 este marcată membrana lipidică a virusului. SARS-CoV-2 este un virus învelit, ceea ce înseamnă că ARN-ul său este ambalat într-o membrană grasă sau lipidă exterioară. În timp ce virușii înveliți nu au întotdeauna o structură definită, coronavirusurile sunt în mare parte sferice, deși au fost observate și forme neregulate, de tipul bobului de fasole.
Cu cifra 3 este marcată, în acest model 3d, proteina membranei (M). Aceasta este, de asemenea, încorporată în membrana lipidică exterioare și este cea mai abundentă dintre toate proteinele structurale, conferind particulei de virus forma și integritatea sa. Cercetătorii cred că aceasta joacă un rol în etapele finale ale infecției, atunci când proteinele noi de virus sunt asamblate în particule, înainte ca acestea să fie eliberate și să treacă la infectarea efectivă a celulelor noi.
Cu cifra 4 este marcată proteina Envelope (E). Aceasta se găsește în cantitate destul de redusă în particulele de virus. Se crede că are mai multe funcții, printre care contribuie la creșterea virusului și capacitatea sa de a provoca boli.
Cel mai detaliat model 3D al virusului
Conform Dr. Ed Hutchinson, obținerea unei imagini atât de detaliate cu virusul este dificilă. Asta din două motive. În primul rând, virusul este extrem de mic. În al doilea rând, forma sa este, de asemenea, extrem de neregulată. „Fiecare particulă de virus este ușor diferită de următoarea și pentru a obține informații detaliate este necesar ca fiecare componentă a virusului să fie studiată în mod izolat”, explică Hutchinson.
Acest lucru ar putea permite experților să descopere informații noi despre virusul care ne-a afectat pe toți, într-un fel sau altul. Potrivit lui Amber Slater, ilustratoarea științifică care a contribuit la proiect, „știința din spatele unui virus poate fi înțeleasă mai bine prin transformarea particulei virusului în ceva tangibil și cu care se poate interacționa. Sper ca aceste modele 3D ale particulei virusului SARS-CoV-2 să ajute oameni prin transformarea invizibilului în vizibil”.