Cele mai bune măști de protecție: doar un singur tip te-ar apăra de virus. Ce rost au celelalte modele?
Pe fondul crizei medicale, echipamentele de protecție sunt greu de cumpărat. Ce-ai la dispoziție acum sunt măști de protecție din trei straturi. Cât de eficiente sunt însă când vine vorba de protecție?
Când vine vorba de protecție în fața virusurilor, după cum am explicat într-un alt articol, cele mai eficiente măști sunt cele care respectă standardul FFP3. Doar că acelea sunt incredibil de greu de obținut și, în prezent, stocurile sunt rezervate sistemului medical.
În contextul în care, după 15 mai, măștile de protecție vor trebui purtate în spațiile publice, e bine să știi că virusul SARS-CoV-2 (care duce la boala COVID-19) are 0,1 microni. Asta înseamnă că factorul de filtrare al măștii trebuie să fie foarte bun. Astfel, foarte puține măști sunt eficiente.
Ministerul Apărării și și Protecției Naționale a explicat pentru Adevărul care produse sunt bune și în a te proteja pe tine, purtător.
Ce trebuie să știi despre măștile pe care le poți cumpăra din comerț?
Măştile de uz medical sunt de două tipuri: medicale şi „semi-măşti cu filtre de protecţie respiratorie de unică folosinţă”. Cele dintâi sunt de unică folosință și protejează cel mai puţin. Totuși, sunt cele mai accesibile ca preț. Sunt eficiente la un singur capitol: previn transmiterea infecţiilor prin picături de salivă, secreţii respiratorii de la bolnav la persoanele sănătoase. Ai aici un video ca să înțelegi mai bine de ce.
„Capacitatea de protecţie este asigurată de structura tristratificată a măştii. Protejează incomplet de boli infecţioase, deoarece nu formează o etanşare strânsă la nivelul feţei şi nu prezintă un filtru de protecţie respiratorie”, au transmis specialişti MAPN. Dacă vrei să-ți faci mască acasă, ai aici o listă cu materiale utile.
În cazul semi-măştilor cu filtre de protecţie respiratorie de unică folosinţă, acestea sunt împărțite pe mai multe categorii. În Europa, le știi sub standardul FFP (FFP1 sau N90 în Statele Unite ale Americii; FFP2 – N95 în SUA; FFP3 – N99 în SUA).
MAPN recomandă masca FFP2. Este, după cum descrie instituția, un dispozitiv de protecţie respiratorie conceput pentru a obţine o potrivire facială foarte strânsă şi o filtrare foarte eficientă a particulelor aeriene. Blochează cel puţin 95% dintre particulele de test foarte mici (0,3 microni). Este potrivită pentru o protecţie eficientă împotriva transmiterii și contractării infecţiilor.
În cazul virusului SARS-CoV-2, la 0,1 microni, cea mai bună soluție ar fi masca FFP3. Filtrează 99% dintre particulele cu dimensiuni mai mici de 0,6 microni. Oferă astfel protecţie bună faţă de unele virusuri, bacterii şi fungi comparativ cu măştile prezentate anterior.
- FFP1 – eficienţă minimă de filtrare de 80%
- FFP2 – eficienţă minimă de filtrare de 94%
- FFP3 – eficienţă minimă de filtrare de 99%
„[…] dacă sunt montate corect, capacităţile de filtrare ale semi-măştilor FFP2 le depăşesc pe cele ale măştilor chirurgicale de unică folosinţă. […] purtarea acestui tip de mască nu elimină complet riscul de îmbolnăvire, dar au preţ mediu accesibil şi pot constitui o alternativa judicioasă a măştii chirurgicale.”
MAPN pentru Adevărul