27 apr. 2020 | 12:47

Cele mai bune 5 mașini SH sub 10.000 de euro: ce iei la mâna a doua, dacă nu vrei Dacia, și la ce să fii atent

AUTO
Cele mai bune 5 mașini SH sub 10.000 de euro: ce iei la mâna a doua, dacă nu vrei Dacia, și la ce să fii atent

Oricât de grea ar fi situația de acum, poate ești cazul norocos, ai bani de-o mașină, vrei una, dar nu chiar Dacia și poate ceva la mâna a doua. Așa că am adunat aici câteva recomandări.

Nu mă înțelege greșit, mașinile Dacia își fac treaba. Dacă le iei de noi, te vor duce lejer cinci ani fără mari griji. Și, oricum, reparațiile costă destul de puțin. Dar dacă vrei mai degrabă o mașină mai bună, mai puternică, cu mai multe opțiuni, pentru sub 10.000 de euro s-ar putea să trebuiască să apelezi la mașini second hand.

Atât britanicii, cât și francezii au atras atenția asupra problemelor pe care Dacia le-ar avea în timp. Așa că dacă iei mașina de nouă e în regulă. Sau nu mai veche de un an sau doi. Dar după această perioadă s-ar putea să te trezești cu daune destul de costisitoare (raportat la prețul mașinii).

5 mașini second hand sub 10.000 de euro pe care să le iei

Fiat 500L. Mașina e recomandată pentru siguranța ei, dată de ratingul foarte bun la testele Euro NCAP. Sigur, poate nu-i cel mai frumos design, dar nici n-ar trebui să te intereseze atât de mult. Costul e mic.

Citroen DS4. Tot când vine vorba de siguranță e recomandat și acest model. În funcție de anul de fabricație, o găsești mult mai ieftină în România față de 10.000 de euro.

Alfa Romeo Giulietta. Din aceeași serie de mașini sigure, e recomandat acest model, lansat prima dată în 2010. La testele Euro NCAP s-a descurcat excelent, conform clasamentului făcut de Evan Shalshaw.

Volkswagen Polo. Această mașină, modelul din 2016, e recomandat ca fiind foarte bun din piața SH în 2020. A intrat pe primul loc în top 10 pentru Africa de Sud, de exemplu, conform Business Tech.

Ford Fiesta. Tot din 2016, această mașină a intrat lejer în top 10 în clasamentul citat mai sus. E o mașină bună de oraș, care a ajuns chiar și în România la un preț mic.

La ce să fii atent când cumperi mașini second hand?

Ideea e că poți găsi mașini bune, la mâna a doua și la un preț bun, dar mai trebuie să fii atent la ceva. După cum am văzut recent, încă se practică datul kilometrajului înapoi.

Pe piața second hand, din cauza fraudei cu kilometrajul, prețul mașinii crește în medie cu 15-20%. Practic, țeapă care te costă. În România, costul mediu al mașinilor utilizate de la cei mai populari producători este de 12.196 de euro, așadar o persoană plătește cu cel puțin 2.000 de euro mai mult pentru escroci.

Aici e bine să știi că cele mai vândute mașini sunt: BMW seria 3, Volkswagen Passat, Audi A4, Volkswagen Golf, Ford Focus, Audi A6, Dacia Logan, Renault Megane și Ford Mondeo.

Ca să te ții departe de diverse înșelătorii, e mai sănătos să alegi o mașină care-i mai puțin populară. O analiză detaliată a fraudelor e aici.