Cel mai mare scandal financiar din ultimii ani: două miliarde de dolari, pierdute în eter de către nemți

Cel mai mare scandal financiar din ultimii ani: două miliarde de dolari, pierdute în eter de către nemți

Printr-un set extraordinar de circumstanțe, din datele contabilicești ale unui grup financiar important, au dispărut două miliarde de dolari. Cel mai probabil, este vorba de un furt care a fost confirmat luni.

Similar cu scandalul Enron din Statele Unite ale Americii de acum câțiva ani, grupul german Wirecard a admis luni că ”a pierdut” 1,9 miliarde de euro. Suma este în continuare înscrisă în bilanțul financiar al grupului, dar ”foarte probabil” nu există în realitate, conform AFP. Situația descrisă mai sus pare să se reflecte într-un scandal de proporții globale și va afecta semnificativ imaginea Germaniei ca centru financiar de încredere.

După scandalurile Dieselgate la Volkswagen sau Deutsche Bank, căderea acestui prestator de servicii financiare pe sectorul în plin boom al plăților electronice aruncă o nouă umbră pe reputația de seriozitate și soliditate a Germaniei. Ca referință, vorbim de un concurent pentru companii precum francezii de la Worldline, olandezii Adyen sau americanii de la Square.

Președintele arbitrului financiar al acestui sector de piață din Germania, BaFin, și-a manifestat luni îngrijorarea, la scurt timp după ce datele au devenit publice. Acest dosar este „un dezastru complet”, a insistat Felix Hufeld. Dintr-un punct de vedere, oficialul și-a recunoscut parțial și vina pentru această situație, deoarece autoritatea pe care o conduce nu a putut împiedica ”o situație nemaivăzută” în cadrul indicelui vedetă al Bursei din Frankfurt, unde sunt tranzacționate acțiunile Wirecard.

În noaptea de duminică spre luni, firma bavareză a admis că o sumă de 1,9 miliarde de euro înscrisă în bilanțul său „nu există foarte probabil”, hrănind suspiciunile de fraudă de mare anvergură. Nu ajută nici aura de mister din jurul situației, trădând faptul că recuperarea banilor este improbabilă. Ca o primă consecință, auditorii grupului au refuzat să certifice conturile pentru 2019 ale societății. În acest dosar cu multiple implicații directorul companiei și-a dat deja demisia, iar cotațiile Wirecard la bursă s-au prăbușit.

Pe bursa din Frankfurt, valoarea acțiunilor a scăzut cu 42% la 14,99 euro, față de aproape 100 de euro miercuri, cu o zi înainte de dezvăluirile privind semnele de întrebare legate de autenticitatea bilanțurilor, de acum confirmate.

Situația este cu atât mai delicată în cazul Wirecard cu cât suma reprezintă un sfert din bilanțul total al societății. Suma de 1,9 miliarde de euro care ar fi trebuit să se găsească în Filipine avea ca scop garantarea plăților efectuate online de diverse companii.

Băncile din Filipine care ar fi trebuit să găzduiască aceste fonduri spun că nu au nicio legătură cu Wirecard și că banca centrală a țării, care a deschis o anchetă, a asigurat că „fondurile lipsă nu au intrat în sistemul financiar”. Nu ajută nici faptul că avocatul angajat să supervizeze conturile Wirecard din Filipine este de negăsit.

Wirecard „pleacă de la principiul” că descrierea activităților realizate prin aceste conturi terțe „nu este exactă” și „continuă să verifice dacă aceste operațiuni au fost efectuate cu adevărat”. Cu alte cuvinte, conducerea suspectează fonduri fictive și o fraudă imensă.

Citește și: