Cel mai bun falsificator român de bancnote, capturat: performanța DIICOT, demnă de Narcos

Cel mai bun falsificator român de bancnote, capturat: performanța DIICOT, demnă de Narcos

La prima vedere, avem în circulație unele dintre cele mai dificil de falsificat bancnote. În practică însă, un român a falsificat nu mai puțin de 17.605 bancnote de 100 lei.

Pe parcursul zilei de ieri, procurorii DIICOT s-au lăudat cu performanța destructurării unui grup infracțional construit în jurul falsificării de bancnote de 100 de lei. Autoritățile sunt convinse că, în istoria României, nimeni nu a mai fost atât de bun în a produce falsuri pentru bancnotele românești aflate în circulație. S-au aruncat până și la a afirmat că acestea este cel mai bun falsificator de bancnote de plastic din întreaga lume.

Procurorii DIICOT au efectuat, miercuri, cinci percheziţii domiciliare în Bucureşti şi în oraşul Buşteni într-o cauză ce vizează destructurarea unei grupări infracţionale care a falsificat 17.065 de bancnote de 100 de lei, prejudiciul ridicându-se la aproximativ 1.706.500 lei. Conform comunicatului DIICOT pe marginea subiectului, liderul grupării a produs cele mai bune falsuri monetare din istoria României.

Din datele făcute publice, gruparea respectivă este specializată în săvârşirea infracţiunilor de falsificare de monedă, complicitate la falsificare de monedă, punerea în circulaţie de valori falsificate, complicitate la punerea în circulaţie de valori falsificate, deţinerea de instrumente în vederea falsificării de valori, complicitate la deţinerea de instrumente în vederea falsificării de valori, înşelăciune şi complicitate la înşelăciune.
bani 100 lei falsificati
Este important de reținut că această performanță în domeniul falsificării nu a fost obținută peste noapte. Grupul infracțional a început în 2014 cu trei persoane, cu scopul săvârşirii infracţiunilor de falsificare de monedă, punerea în circulaţie de valori falsificate, deţinerea de instrumente în vederea falsificării de valori şi înşelăciune.

„Liderul grupării avea rolul de a îi coordona pe ceilalţi membri, fiind implicat în procurarea/deţinerea de materiale şi instrumente necesare falsificării, în falsificarea de monede şi punerea acestora în circulaţie, inducând astfel în eroare mai multe persoane. În urma cercetărilor, s-a constatat faptul că, într-un interval relativ scurt de timp, liderul grupului a reuşit să producă cele mai bune falsuri din istoria României şi să devină cel mai mare falsificator de bancnote din plastic din lume”, declară DIICOT.

Banii creați de această echipă de profesioniști au fost aproape perfecți, cu toate elementele de identificare realizate impecabil. Oficiului Naţional Central pentru Combaterea Falsului de Monedă a confirmat realizarea falsurilor pe polimer și includerea elementelor de siguranță, inclusiv microperforaţiile, banda iridescentă, imagine latentă, fereastră transparentă, cerneala care îşi schimbă culoarea, imprimare vizibilă în lumină ultravioletă. Una peste alta, discutăm de un fals aproape imposibil de identificat.

Evoluţia acestui tip de fals la nivelul anului 2014 a fost una spectaculoasă, fiind pentru prima dată în istoria falsului de monedă din România când aceasta era identificată în circuitul financiar, cu precădere în centrele de procesare de numerar, ceea ce îndepărta practic momentul punerii în circulaţie de momentul identificării bancnotei. În toate situaţiile în care erau identificaţi martori (casieri ai unităţilor comerciale sau alte altor instituţii financiare – bănci comerciale), niciunul nu a putut oferi suport informaţional, întrucât nu şi-a dat seama la momentul încasării că bancnota este un fals”, spune DIICOT.