Cel mai ambițios proiect de cercetare a oceanelor începe cu această „stație spațială”
Fabien Cousteau, nepotul legendarului explorator oceanic Jacques Cousteau, vrea să construiască echivalentul Stației Spațiale Internaționale (ISS) – dar pe fundul oceanului.
Cu ajutorul designerului industrial Yves Béhar, Cousteau a dezvăluit ambiția sa îndrăzneață: un laborator de 4.000 de metri pătrați, numit “Proteus”, care ar putea oferi unei echipe de până la 12 cercetători din întreaga lume acces facil la fundul oceanului. Planul este să-l construiască în doar trei ani.
Cel mai frapant element de design al viziunii lui este un număr de brațe proeminente asemănătoare cu niște bule, care se extind de la două structuri circulare stivuite una peste alta. Fiecare componentă este prevăzută să i se atribuie un scop diferit – laboratoare, spații de cercetare etc.
„Ne-am dorit ca această mașinărie să fie nouă, diferită și futuristă”, a spus Béhar pentru CNN. „Așa că ne-am inspirat din orice, de la ficțiune științifică la locuințe modulare, pentru a o proiecta cum ne-am dori”, adaugă el.
Echipa susține că Proteus va prezenta prima seră subacvatică din lume, destinată creșterii de mâncare pentru oricine se află acolo.
Puterea va proveni din energia eoliană, termică și solară
„Explorarea oceanelor este de 1.000 de ori mai importantă decât explorarea spațială, pentru supraviețuirea noastră și pentru traiectoria noastră în viitor”, a declarat Cousteau. „Este sistemul nostru de asistență pentru viață. Este tocmai motivul pentru care existăm în primul rând”, a completat el.
Explorarea spațială obține mult mai multă finanțare decât omologul său oceanic, în ciuda faptului că oamenii au explorat doar aproximativ 5% din oceanele Pământului și au cartografiat doar 20%.
“Proteus” s-ar alătura doar unui alt habitat permanent subacvatic, “Aquarius”, din largul coastei din Florida, care a fost folosit de NASA pentru a simula suprafața lunară.