12 mai 2020 | 10:20

”Ceasul Morților”, soluția creativă de protest a unui regizor împotriva lui Donald Trump

ACTUALITATE
”Ceasul Morților”, soluția creativă de protest a unui regizor împotriva lui Donald Trump

De câteva zile, în Times Square din New York se află un panou publicitar un pic altfel. Acesta contorizează decesele provocate de inactivitatea lui Trump în prevenirea răspândirii pandemiei de Covid-19.

La momentul redactării acestui material, în Statele Unite sunt înregistrate 1.385.834 de cazuri de persoane infectate cu Covid-19. Acestea au dus la 81.795 de decese. Situația este cu atât mai gravă în SUA, cu cât numărul celor vindecați este doar 262.225. Motivul pentru care unul din trei cazuri de coronavirus de pe mapamond este prezent în America se datorează în proporție covârșitoare reacției tardive a președintelui Donald Trump.

Ineficiența administrației de la Washington va rămâne consemnată pentru o perioadă de timp destul de mare în Times Square printr-un panou publicitar de dimensiuni generoase. Panoul luminos este proiectul regizorului militan Eugene Jarecki, iar având în vedere cât costă spațiul publicitar în Times Square, probabil că l-a costat o avere.

Acest „ceas”, afişat pe acoperişul unei clădiri din Times Square abandonată odată cu pandemia, afişa luni peste 48.000 de morţi, dintr-un total de decese din cauza coronavirusului depăşind pragul de 80.000, bilanţul oficial cel mai grav din toate ţările lumii.

Ceasul din centrul New York-ului este oglindit și într-o pagină web accesibilă la adresa TrumpDeathClock.com. Parametrul pe care se bazează numărul afișat acolo este că, în opinia regizorului, aproximativ 60% dintre decesele provocate de Covid-19 ar fi putut fi prevenite dacă restricțiile de circulație și închiderea școlilor ar fi fost luate pe 9 martie, nu pe 16 martie, cum a decis președintele SUA.

Regizorul din New York are un CV impresionant. Înaintea acestui gest costisitor de protest, a fost premiat de două ori la Festivalul de film Sundance. El a explicat că utilizează această valoare „prudentă” de 60%, pentru că este calculată de unii specialişti pe baza unor afirmaţii făcute la jumătatea lunii aprilie de foarte respectatul Anthony Fauci. Celebrul expert în boli infecţioase din SUA şi consilier al lui Donald Trump a declarat că introducerea măsurilor de la 9 martie „putea salva vieţi”.

„Vieţile pierdute inutil ne impun să cerem o gestionare mai responsabilă a crizei. Aşa cum numele soldaţilor noştri sunt sunt gravate pe monumente pentru a ne reaminti costul războaielor, cuantificarea vieţilor pierdute din cauza reacţiei târzii a preşedintelui serveşte unei funcţii esenţiale”, a explicat Eugene Jarecki în mesajul său prin care argumentează panoul luminos.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele