Cea mai mare pasăre de pradă a revenit pe cer după secole în care era considerată dispărută

Cea mai mare pasăre de pradă a revenit pe cer după secole în care era considerată dispărută

Vulturul cu coada albă a fost văzut în libertate în urmă cu 240 de ani, până acum, când s-a întors pe cerul din Regatul Unit, cu un pic de ajutor.

Dacă ai o afinitate pentru păsările de pradă, s-ar putea să știi că vulturii sunt foarte unele dintre cele mai agresive. Există însă multe încrengături de vulturi, iar unele dintre ele au dispărut de mult timp.

Unul dintre cei mai frumoși și terifianți în același timp este vulturul cu coada albă. Încă din vremea Renașterii, aceștia erau vânați și împăiați pentru penele lor de dimensiuni impresionante și aspectul deosebit. Din 1780 au dispărut din Regatul Unit, chiar dacă au rămas în cărțile de biologie ca fiind cele mai mari păsări de pradă care au zburat vreodată prin Anglia. Câteva exemplare au mai fost văzut la un moment dat în Scoția, în 1916, dar au dispărut între timp și de acolo.

Vulturul cu coada albă mai este supranumit și vulturul de mare. Aceștia au fost reintroduși în Marea Britanie printr-un efort științific deosebit, o colaborare între Forestry England și Fundația Roy Dennis pentru Viața Sălbatică.

Un grup de astfel de vulturi au fost eliberați în urmă cu aproximativ un an în Insula Wight. Pentru a fi monitorizați, vulturii au primit câte un senzor GPS. Astfel, conservaționiștii pot avea o evidență clară a modului în care se comportă în viață.

Pe parcursul iernii, acești nu au fost foarte activi, dar în momentul în care s-a încălzit un pic vremea, au zburat în multe dintre regiunile Regatului Unit, precum Somerset, Kent, Norfolk și nu numai. ”Au existat multe sesizări în primăvarea acestui an în ceea ce privește păsările eliberate pe Insula Wight.”, se arată într-un comunicat al Roy Dennis Wildlife Foundation.

Deși sunt șanse să vezi și tu unul în libertate dacă ajungi în Anglia, în cazul în care îl rănești sau îl omori, riși de la o amendă de 6000 de euro până la șase luni în închisoare.

vultur-cu-coada-alba