Vulturii care au cheltuit banii cercetătorilor pe roaming

Vulturii care au cheltuit banii cercetătorilor pe roaming

Cercetătorii ruși care monitorizează vulturi migratori trebuie să plătească acum facturi uriașe la telefon pentru serviciul de roaming.

O echipă de oameni de știință ruși monitorizează păsările prin intermediul unor dispozitive conectate la o rețea de telefonie mobilă de la operatorul Megafon. Totuși, suma pe care o aveau de plată pentru factura de telefonie a crescut drastic în momentull în care păsările au părăsit teritoriul rusesc și au ajuns să zboare în alte țări.

Astfel, dispozitivele pe care 13 vulturi migratori le purtau au trimis mai multe SMS-uri prin intermediul cărora cercetătorii să îi poată localiza, asta în timp ce erau în roaming. SMS-urile respective conțin coordonatele păsărilor, în timp ce acestea migrează. Păsările cresc în Siberia și Kazahstan, dar zboară în Asia de Sud pe timp de iarnă.

Cum niște vulturi au cheltuit bani în roaming

Cea mai mare vină o are un anumit vultur, pe nume Min. Acesta a acumulat o serie de SMS-uri în timpul verii petrecute în Kazahstan. Numai că Min a fost în afara ariei de acoperire în perioada respectivă. Astfel, atunci în momentul în care a ajuns într-o zonă cu semnal, toate mesajele text au început să se trimită automat către cercetători. Partea proastă e că, în acel moment, Min ajunsese în Iran, unde costul unui SMS este mult mai mare.

În Kazahstan, un SMS i-ar fi costat pe cercetătorii ruși 15 ruble, în timp ce mesajele transmise de către vulturi din Iran costau câte 49 de ruble fiecare, în roaming. Astfel, vulturul Min a epuizat tot bugetul pe care oamenii de știință îl aveau alocat pentru toți vulturii migratori pe care îi monitorizau.

Megafon, operatorul de telefonie mobilă a înțeles situația neplăcută cu care cercetătorii ruși se confruntă. Astfel, s-a oferit să anuleze datoria oamenilor de știință. De asemenea, a oferit proiectului un tarif special, mai ieftin.

Sursa: BBC
Etichete: