29 oct. 2020 | 14:55

Cea mai căutată planetă din sistemul solar: această cercetare ar putea oferi un răspuns pentru Planeta X

ACTUALITATE
Cea mai căutată planetă din sistemul solar: această cercetare ar putea oferi un răspuns pentru Planeta X

Astronomii verifică o tehnică ce ar putea ajuta la vânătoarea lumii nedescoperite încă, despre care unii cercetători cred că se ascunde în universul exterior extrem, dincolo de orbita lui Pluto. Acolo s-ar putea ascunde Planeta X.

Strategia implică deplasarea imaginilor telescopului spațial de-a lungul seturilor de posibile căi orbitale, apoi stivuirea fotografiilor împreună pentru a combina lumina lor. Tehnica a fost deja utilizată pentru a descoperi unele luni din sistemul nostru solar și ar putea detecta Planeta Nouă – cunoscută și sub numele de Planeta X, Planeta Gigantă Cinci sau Planeta Următoare – și alte obiecte extrem de îndepărtate, au spus cercetătorii.

„Chiar nu le puteți vedea fără să folosiți acest tip de metodă”, spune Malena Rice, doctorand în astronomie la Universitatea Yale din Connecticut.  Rice este autorul principal al unui nou studiu care a pus în aplicare metoda. Ea și co-autorul Greg Laughlin, profesor de astronomie la Yale, au schimbat și stivuit imagini captate de Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS), care vânează lumi extraterestre de pe orbita Pământului.

Într-un test, cercetătorii au descoperit semnalele slabe a trei obiecte trans-neptuniene cunoscute (TNO) – corpuri mici care înconjoară Soarele dincolo de orbita lui Neptun – în imagini TESS. Oamenii de știință au efectuat apoi o observație a două pete îndepărtate de cer, dând naștere la 17 noi candidați TNO.

„Dacă chiar unul dintre aceste obiecte candidate este real, ne-ar ajuta să înțelegem dinamica sistemului solar exterior și proprietățile probabile ale Planetei Nouă”, a spus Rice. „Sunt informații noi convingătoare”.

Cercetătorii lucrează pentru a confirma cele 17 TNO-uri candidate, utilizând imagini captate de telescoape de la sol, care pot duce la Planeta X

TNO-urile ar putea duce la drumul către Planeta Nouă. Cercetătorii au dedus existența lumii ipotetice din orbitele ciudate ale unor TNO, despre care spun că sunt grupate într-un mod care sugerează cu tărie sculptarea unui „perturbator” mare și îndepărtat. Datele indică o planetă de cinci până la zece ori mai masivă decât Pământul, care orbitează Soarele de sute de ori mai departe decât face planeta noastră.

Cu toate acestea, unii oameni de știință consideră că ciudatele grupări ale TNO-urilor provin din influența gravitațională combinată a multor vecini minusculi, nu dintr-un singur obiect mare.