Cea mai avansată retrovizoare nu e o oglindă: de ce ți-ar putea salva viața

Cea mai avansată retrovizoare nu e o oglindă: de ce ți-ar putea salva viața

În utlimii ani, camerele de supraveghere integrate în mașini au devenit din ce în ce mai comune, chiar și în cazul autoturismelor mai accesible. Aston Martin duce însă întreaga idee la un cu totul alt nivel.

Producătorii de autoturisme au integrat camere în mașinile din portofoliu pentru a face mai ușoară viața șoferilor, prin monitorizarea mai atentă a acitivității din împrejurimi. Dincolo de instalarea unor camere, foarte important este accesul la acel flux video. În cazul Nissan și Cadillac, încă din 2015, cei doi producători auto au oferit retrovizoare care îți afișau un flux video de la camera din spatele mașinii.

În 2020, Aston Martin duce însă la alt nivel ideea de retrovizoare, prin introducerea unui model hibrid. În funcție de preferința personală, viitoarea oglindă pe care o vei găsi implementată în autoturismele companiei îți poate afișa fluxuri video în timp real sau poate funcționa ca o oglindă tradițională. Dincolo de asta însă, noua versiune hibridă integrează trei camere.

Modelul de retrovizoare din imaginea de mai sus este intitulat FDM sau Full Display Mirror și a fost realizat împreună cu Gentex Corporation, din Michigan. Gadgetul arată foarte similar cu o oglindă retrovizoare tradițională, dar are avantajul de a putea să-ți afișeze simultan fluxul video a trei camere. Astfel, pe lângă faptul că îți afișează ce ai în spatele mașini printr-o cameră montată deasupra autoturismului, îți oferă imagini din punctul mort al oglinzilor laterale.

Dacă vreuna dintre camere întâmpină probleme de funcționare sau conduci printr-o vreme foarte dificilă în care camerele sunt obturate de zăpadă, retrovizoarea poate funcționa ca o oglindă tradițională, a cărei luminozitate se ajustează automat. O altă particularitate foarte interesantă este că în momentul în care miști retrovizoarea, unghiul fluxurilor video este ajustat în concordanță cu gestul tău de la interiorul autoturismului.

Prima implementare a sistemului futurist Full Display Mirror își va găsit loc în modelul Aston Martin DBS Superleggera.

Citește și: