Ce trebuie să știi dacă lucrezi de acasă și după 15 mai și nu vrei să ai probleme

Ce trebuie să știi dacă lucrezi de acasă și după 15 mai și nu vrei să ai probleme

Se fac aproximativ două luni de când, probabil, ai început să lucrezi de acasă și să dai biroul de la sediu pe confortul casei tale. Poate că la început te-ai bucurat, dar acum observi că s-au schimbat niște lucruri. Dacă nu vrei să ieși din casă nici după 15 mai, atunci ar fi bine să ții cont de câteva sfaturi care-ți vor face munca de acasă mai ușoară.

Din 15 mai, România se pregătește să relaxeze restricțiile, iar asta înseamnă, între altele, că vei avea să te deplasezi, cel puțin în interiorul localității, fără declarație pe proprie răspundere. Totuși, există mulți angajatori care nu se grăbesc să-și cheme angajații la muncă imediat, din 18 mai de exemplu.

Iar dacă te numeri printre cei care vor continua să lucreze de acasă și din 15 mai încolo, atunci ar trebui să ții cont de câteva sfaturi care-ți vor face viața mai ușoară. E vorba de poziția de la biroul pe care ți l-ai improvizat, probabil, în această perioadă, dar și de gradul de luminozitate din camera în care lucrezi.

Ce trebuie să știi dacă lucrezi de acasă și după 15 mai

Este evident că nu toată lumea deține acasă un birou similar cu cel folosit la spațiul de muncă. Dacă te afli în situația în care ai fost nevoit să-ți improvizezi ceva, atunci ar fi bine să fi ținut cont de niște sfaturi venite din partea specialiștilor.

După cum știi, poziția de la birou e extrem de importantă. Ar fi bine, printre altele, ca ecranul monitorului să fie perpendicula pe direcția ochilor, ca să nu fii nevoit să ridici privirea sau, din contră, să te apleci. Dacă nu stai cu gâtul drept, e posibil să te trezești cu dureri de spate. De asemenea, tastatura ar trebui să fie poziționată undeva mai jos, chiar la nivelul mâinilor.

Dacă ai fost nevoit să-ți înalți scaunul și nu mai ajungi cu picioarele jos, nu ezita să folosești ceva pe care să-ți ții picioarele. Specialiștii susțin că poziția corectă arată cam așa:

Chiar dacă nu ești la birou, tot trebuie să petreci cel puțin opt ore la biroul de acasă. Și dacă acesta este, să zicem, improvizat, atunci te poți trezi cu dureri de spate, de gât și de umeri. La fel de importantă e și luminozitatea din cameră.

Dacă e prea lumină, atunci s-ar putea să fie deranjant pentru ochi. De asemenea, dacă e întuneric, atunci vederea îți poate obosi prea repede, încercând să fii atent la diverse tabele sau grafiece.

Specialiștii au observat, de exemplu, că mulți angajați care lucrează de acasă în această perioadă preferă să stea la masa la care iau masa atunci când țin, să zicem, conferințe video. Numai că acest lucru nu este indicat. Poziția/înălțimea scauneler  în raport cu masa de dining este gândită, așa cum bine intuiești, pentru a lua masa și nu pentru lucru.

Poziția este, așadar, incomodă pentru a sta în fața laptopului sau a calculatorului. În plus, scaunele nu-s reglabile, deci nu le poți ajuta după bunul plac.