05 mai 2020 | 12:31

Ai voie să-ți vizitezi rudele sau părinții din altă localitate din 15 mai? Orban și Vela dau informații contradictorii

ACTUALITATE
Ai voie să-ți vizitezi rudele sau părinții din altă localitate din 15 mai? Orban și Vela dau informații contradictorii

În ultima vreme, se tot vorbește de data de 15 mai drept dată de la care deplasările nu mai sunt atât de restricționate. Numai că inclusiv oficialii oferă informații contradictorii pe acest subiect. Premierul Ludovic Orban și ministrul de Interne, Marcel Vela, susțin lucruri diferite.

Președintele Klaus Iohannis a venit, la începutul săptămânii, cu câteva lucruri clare. 14 mai va fi ultima zi de stare de urgență, iar din 15 mai se intră în stare de alertă. Ar fi de menționat, totuși, ca va urma o perioadă nu atât de dură precum starea de urgență, dar în care autoritățile pot interveni oricând dacă simt că e nevoie să țină lucrurile sub control.

După anunțul președintelui, mai mulți oficiali au apărut în spațiul public cu declarații contradictorii. Ludovic Orban și Marcel Vela sunt doar doi dintre ei.

Orban și Vela, declarații contradictorii legate de data de 15 mai

După anunțul de presă al președintelui Klaus Iohannis, ministrul de Interne, Marcel Vela, a venit cu explicații în spațiul public și a fost urmat de premierul Ludovic Orban, care s-a adresat națiunii luni seara, de la Palatul Victoria. Numai că unul a susținut ceva, altul altceva.

Ce e clar  la acest moment că nu mai ai nevoie de declarație pe proprie răspundere dacă te deplasezi în interiorul localității. Cât despre plecarea din localitate, cum ar fi vizite la rude sau părinți, acest lucru e neclar.

Mai întâi, ministrul de Interne a spus că, din data de 15 mai, românii vor putea pleca din localitate pentru a merge la munte pentru drumeții sau alpinism. Așadar, doar pentru activități fizice în scop individual, nu pentru alte vizite. Cu alte cuvinte, ai putea înțelege că n-ai voie să mergi să-ți vizitezi părinții.

Premierul Ludovic Orban a venit cu un alt anunț pe seară. Șeful Guvernului a spus că vor fi redeschise hotelurile, dar nu și mall-urile. Cât despre deplasările în afara localității, ele sunt permise doar pentru anumite motive. Vizita la rude e unul dintre ele.

„Deplasarea în afara localității va fi permisă pentru anumite categorii de motive, pe care le considerăm întemeiate: deplasări de serviciu, la rude, la activitățile agricole. Dacă dăm drumul la alpinism, înseamnă că se pot duce la munte, adică va exista o anumită relaxare și în ceea ce privește deplasarea în afara localităților”, a mai declarat premierul.

De așteptat ar fi, pentru a lămuri acest aspect, o Ordonanță Militară sau un alt act normativ în care să se menționeze clar ce ai voie și ce nu ai voie să faci din data de 15 mai.