Ce se întâmplă cu pensiile românilor: creșterea, o decizie politică, conform lui Cîțu

Ce se întâmplă cu pensiile românilor: creșterea, o decizie politică, conform lui Cîțu

Foarte mulți români sunt curioși dacă, după pandemie, vom mai avea parte de creștere pensiilor în România. Aceasta ar fi trebuit să aibă loc în toamnă, dar ministrul Finanțelor are rezervări.

Într-o intervenție la Digi 24, Florin Cîțu a răspuns la mai multe întrebări foarte arzătoare pentru români. Din păcate, cele mai multe dintre răspunsuri nu au fost îmbucurătoare pentru români. Ministrul s-a ferit să facă promisiuni clare și, mai degrabă, și-a lăsat portiție pentru a-și retrage declarațiile în funcție de ce se va întâmpla în următoarele săptămâni și luni.

Ca referință, Parlamentul a votat în urmă cu ceva timp creștere pensiilor începând cu luna septembrie. Întrebat dacă pensionarii mai pot spera la acea mărire, ministrul s-a eschivat. „Nu pot eu să vă dau un răspuns. Este o decizie politică pe care trebuie să o ia Guvernul. Dar în acest moment, acel capitol de cheltuieli are alocate sumele respective. Bineînţeles, asta duce la deficit şi îl vom finanţa până atunci.

Ce trebuie să ştie toţi românii este că nu va exista nicio problemă cu plata pensiilor aşa cum sunt astăzi, salarii, şomaj tehnic etc. Ce avem în plată lunar plătim la timp.

Nu pot să am un răspuns. E nevoie de o dezbatere publică, situaţia economiei nu este dintre cele mai bune. Eu văd o revenire a economiei mai rapidă şi mai bună decât ne aşteptam. Ceea ce pot să spun este că vom face toate eforturile să plătim tot ce avem în buget, la timp şi vom aloca mai multe resurse în partea a doua a investiţiilor, din bani de la buget, de la instituţii internaţionale sau de la Comisia Europeană”, a explicat Forin Cîțu încercân să evite un răspuns concret.

Din exterior, se pare că a fost descurajat să mărească pensiile românilor.  „Ceea ce ne-au spus agenţiile de rating, Consiliul Fiscal şi Banca Naţională este că există un risc mare referitor la stabilitatea financiară pe termen mediu şi lung dacă se merge în această direcţie. De fiecare dată când discut cu investitorii români acestă întrebare este pusă (n.red. Dacă se vor mări pensiile).”, a atras atenția oficialul.

Singurul lucru sigur este că există bani de pensii, dar doar în forma lor actuală. ”Mergem înainte cu ce avem în buget. Deficitul bugetar este mai mare, s-a dublat, pentru că a trebuit să includ 4 miliarde la sănătate şi vreo 8 miliarde pentru şomaj tehnic şi alte cheltuieli. Presiunea de pe pieţele financiare exista, dar ele au încredere că Guvernul poate duce lucrurile la bun sfârşit”, a concluzionat ministrul de Finanţe.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: