România a descoperit, în sfârșit, digitalizarea: ce le promite ministrul Cîțu firmelor

România a descoperit, în sfârșit, digitalizarea: ce le promite ministrul Cîțu firmelor

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, promite soluții ce țin de digitalizarea serviciilor oferite de stat firmelor care operează în România.

România a ratat trenul digitalizării și sunt multe domenii în care interacțiunea cu cetățenii se face tot la ghișee. De asemenea, mulți antreprenori se plâng de faptul că sunt puși să alerge, cu zeci de documente, între diferite instituții ale statului. Totuși, situația actuală i-a forțat pe guvernanți să caute soluții.

Digitalizarea vine mai greu în România. Dar vine, chiar dacă cu pași timizi.

România și digitalizare. Ce promite ministrul Finanțelor

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, susține că va elimina cozile de la Trezorerie pentru firme prin introducerea unui ordin de plată multiplu electronic.  Anunțul a fost făcut de oficial pe pagina sa de Facebook.

”De ieri, firmele și instituțiile publice COMUNICA de la distanță cu Trezoreria Statului! Fără deplasări la ghișeu. Fără cozi. Simplu, în doar câteva click-uri și cu semnatură electronică. Totul prin intermerdiul ordinului de plată multiplu electronic”, a scris ministrul Finanțelor.

Pe de altă parte, ministrul Finanțelor a spus că urmează și conectarea caselor de marcat la ANAF, o măsură decisă în urmă cu câțiva ani, dar care n-a fost pusă în practică.

”Informatizarea statului nu a fost o prioritate în ultimii treizeci de ani pentru că foarte mulți profitau de pe urma birocrației. Vremea acestora a trecut. Astăzi, mai mult ca oricand, este evident ca informatizarea statului este vitală. Nu elimină doar evaziunea fiscală, creste profitabilitatea și productivitatea dar elimină și deplasările inutile într-un moment în care toți trebuie să stam în casă cât mai mult”, a mai spus Cîțu.

Ce e ordinul de plată multiplu – OPME

Ordinul de plată multiplu electronic (OPME) poate fi utilizat de firme și alte entități decât instituții publice pentru efectuarea de plăti online din conturile deschise la unitățile Trezoreriei Statului.

Plățile cu ajutorul ordinului de plata multiplu electronic se pot efectua începând cu dată de 21 aprilie 2020, scriu portalurile care transmit informații din această zonă.

Reprezentantul agentului economic care semnează ordinul de plata multiplu electronic (OPME) trebuie să fie înrolat în Spațiul privat virtual (SPV) că reprezentant legal, reprezentant desemnat sau împuternicit pentru acesta.

Mai multe detalii poți găsi AICI.

Citește și: