30 apr. 2020 | 09:30

Ce se întâmplă cu banii din amenzile pentru nerespectarea ordonanțelor militare, dacă se plătesc

ACTUALITATE
Ce se întâmplă cu banii din amenzile pentru nerespectarea ordonanțelor militare, dacă se plătesc

Românii nu au primit niciodată atât de multe amenzi ca în perioada stării de urgență. Dacă se vor plăti, este altă poveste. Până aflăm, Marcel Vela are un proiect pentru cheltuirea lor.

Din momentul decretării stării de urgență, s-a impus un set strict de restricții legate de deplasarea în spațiul public, începând cu realizarea unei declarații pe propria răspundere. Pe lângă numele și adresa ta actuală, documentul trebuia să includă destinația ta din momentul în care ai ieșit din casă.

În prima fază, amenzile pentru nerespectarea ordonanțelor militare au fost mai mici, ulterior au crescut. Amenzile pentru persoanele fizice care nu respectă ordonanţele militare au crescut de pe 3 aprilie, acestea fiind cuprinse între 2.000 de lei şi 20.000 de lei, faţă de valorile iniţiale, cuprinse între 100 şi 5.000 de lei. În acelaşi timp, amenda minimă pentru persoanele juridice care nu respectă ordonanţele militare a crescut de la 1.000 de lei, cât era până la 3 aprilie, la 10.000 de lei, iar maximul amenzii pentru persoane juridice rămâne stabilit la 70.000 de lei.

Amenzile au fost mărite prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 34/2020 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă nivelul amenzilor aplicate pe perioada stării de urgenţă atât persoanelor fizice, cât şi celor juridice.

Actul normativ prevede achitarea a 50% din valoarea amenzii în termen de maxim 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului verval. Din acest motiv, când Vela vorbește despre ce se va întâmpla cu acei bani, face referire la două sume distincte.

„Există un subiect în media că s-au dat multe amenzi şi că pot fi mulţi sau puţini bani 570 de milioane sau, mă rog, 285 de milioane dacă se plătesc toate amenzile. Vreau să spun că am discutat cu domnul prim-ministru şi vom găsi o formulă, un act normativ ca toţi aceşti bani să fie folosiţi pentru nevoile persoanelor cu vulnerabilităţi şi pentru sistemul de sănătate publică. Adică, aceşti bani se încasează la autorităţile locale, nu le încasează Ministerul sau Guvernul, ca să ştie cei care ne ascultă, şi autorităţile locale trebuie să le reorienteze spre zona de sănătate publică”, a declarat Vela într-o emisiune la postul de televiziune Realitatea Plus.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele