Ce e Agenda 21: Bill Gates, Soros și 5G, transformați în „vinovați” pentru pandemie
În vremurile în care intoxicarea cu conspirații e la cel mai înalt nivel, Agenda 21 a fost scoasă de la naftalină. Bill Gates, George Soros și chiar 5G nu lipsesc de pe listă.
Pe lângă criza medicală în care ne regăsim, suntem și în plină infodemie. Cel mai nou capitol în acest univers e Agenda 21. Ce e? O mai veche teorie a conspirației, dar acum introdusă în lumea crizei medicale prin care trecem. Când se face apel la aceasta, e descrisă ca fiind planul de realizat până în 2030 de către ONU.
Ce e, în realitate, Agenda 21?
Agenda 21 a fost semnată în 1992 și, în esență, este un plan prin care dezvoltarea omenirii să se deruleze sustenabil. Numărul din numele acesteia face trimitere la anul 2021 și, dat fiind că acesta e foarte aproape, dezvoltarea sustenabilă nu a fost realizată chiar după cum era planul în 1992. A fost însă schimbat anul cu speranța că poate se va realiza: acum e 2030, ceea ce folosesc și conspiraționiștii în demersul lor.
Agenda 21 e un document de 351 de pagini cu un plan împărțit pe 40 de capitole și patru secțiuni: dezvoltare economico-socială, administrarea resurselor, întărirea rolurilor la nivelul societății a organizațiilor și indivizilor care pot aduce schimbări (femei, copii, tineri, ONG, autorități locale, dar și companii), și mecanisme de implementare.
Conspiraționiștii apelează la un document real și-l transformă într-o sursă de panică
Ce-a ajuns acum Agenda 21, exploatată pe Facebook, Twitter, YouTube și grupuri de WhatsApp e ca o rampă de lansare a diverselor teorii și găsirea vinovaților. Bill Gates a fost vocal despre cum trebuie să ne pregătim de pandemie și să facem vaccinuri, așa că e pus pe lista vinovaților.
George Soros e cumva băgat în fiecare conspirație, așa că nu e de mirare că-i și pe lista asta. Apoi, există frica de microcipare a indivizilor. O vezi și în România, pe măsură ce ne apropiem de momentul în care vom avea cărți de identitate cu cip (ca un card bancar obișnuit). Apoi, apare pe listă și 5G, tehnologia despre care toată lumea are păreri.
Într-un video de pe YouTube a apărut chiar și o abordare radicală, bazată pe Agenda 21: ținta e reducerea populației de la 8 miliarde la 750 de milioane de oameni.
O problemă mare o avem și noi în România. Mulți cetățeni, în ciuda dovezilor științifice, cred că virusul a fost creat în laborator. OMS și alte organizații încearcă să combată aceste demersuri panicarde, dar mesajele reale ajung mai greu la oamenii care deja sunt prinși în vâltoarea conspirațiilor.
Infodemia e dificilă – că vorbim de Agenda 21 sau de orice altceva -, dar oricând te poți informa din surse mai credibile decât din grupuri de WhatsApp. În ciuda „adevărurilor” promise de pseudoștiință, ce faci cu ea? Și asta e o întrebare de pus oricărui om care dă mai departe astfel de conspirații: bun, teoria e reală, ce face mai departe? Nimic, pentru că nici nu a luat în calcul acest lucru. Doar contribuie la panică.