Ce așteptări au părinții după haosul creat înainte de deschiderea școlilor: sondajul cu concluzii surpriză

Ce așteptări au părinții după haosul creat înainte de deschiderea școlilor: sondajul cu concluzii surpriză

În plină pandemie, autoritățile au reușit să creeze un haos legat de începerea școlii. Deși se dau asigurări că totul e pus la punct, mulți părinți nu-s de aceeași părere. Și, totuși, unii au păreri surprinzătoare.

Pandemia din România nu se dă dusă, iar numărul de noi infectări depășește aproape zilnic pragul de 1.000. Un sondaj IRES care-și propune să identifice părerea părinților înainte de începerea școlii vine cu rezultate surprinzătoare.

Astfel, două treimi dintre părinții din România vor ca școala să înceapă în format clasic, chiar dacă virusul nu a fost complet eliminat, ba mai mult numărul de noi infectări nu scade, arată edupedu.ro. Rezultatele aparțin sondajului de opinie “Înapoi la școală”, realizat de IRES în parteneriat cu Edupedu.ro, Fundația viață și lumină și Fepal.

Haos înainte de începerea școlii

Studiul IRES mai vine, însă, și cu o concluzie care contrazice mesajele de liniște trimise de autorități. 46% dintre părinți n-au înțeles de la autorități cum va începe anul școlar. Majoritatea părinților care susțin începerea școlii în format hibrid sau chiar exclusiv online provin din sudul țării.

IRES arată că 6 din 10 părinți consideră că școala ar trebui să înceapă în sistem clasic, din 14 septembrie, cu toți elevii în clase, un sfert ar prefera sistemul hibrid și doar 14% ar opta pentru școala online. Părinții care optează pentru școala în format clasic sunt, în proporții mai ridicate, cei care locuiesc în mediul rural.

Adică acolo unde învățământul online nu prea se poate face din cauza lipsei conexiunii la internet.

Favorabili sistemului hibrid sunt, în proporții mai ridicate, părinții liceenilor din mediul urban, iar sistemul online este preferat de către părinții din sudul țării. O altă concluzie a studiului este că 40% dintre elevi învață în școli supraaglomerate, în două sau mai multe schimburi, “o piedică importantă în realizarea distanțării fizice și respectării normelor sanitare”, spun autorii sondajului.

46% dintre părinți nu au înțeles, din declarațiile recente ale autorităților, care va fi felul în care va începe anul școlar în această toamnă – arată sondajul de opinie. Pe de altă parte, 50% dintre respondenți au menționat că au înțeles felul în care începe școala, iar dintre ei 68% sunt de acord cu măsurile propuse de autorități.

Părinții cer și măsuri clare pentru a fi prevenită răspândirea virusului:

  • distanță fizică dintre elevi de minimum 1,5 m,
  • asigurarea condițiilor de igienă,
  • rezolvarea supra-aglomerării școlare.
Etichete: