Câți români infectați s-au externat la cerere: ”Nu mai avem cum să controlăm epidemia”
La finele săptămâni trecute, CCR a declarat ilegale măsurile de izolare și carantină impuse de Guvernul Orban. Consecințele nu au întârziat să apară.
Din cauza unor formalități legate de formulările folosite în ordonanțele guvernamentale, Curtea Constituțională a stabilit că orice om posibil infectat cu coronavirus poate ieși oricând din spitalul în care a fost ținut în izolare sau carantină.
Consecințele nu au întârziat să apară, iar în doar două zile, s-au externat 550 de persoane infectate cu noul coronavirus pe teritoriul României. Printre aceștia s-au numărat și asimptomatici care pot răspândi pandemia fără ca tu sau altcineva să-și dea seama.
În timp ce răspândirea intracomunitară a crescut foarte mult în România, în ultimele săptămâni, Tătaru este convins că nu mai există nicio pârghie legală pentru prevenire. Efectiv, din cauza deciziilor recente ale CCR, nu se mai poate impune nicio măsură. În teorie, Guvernul lucrează la un nou proiect care să facă imposibilă externarea la cerere. În practică, nu știm când va intra în vigoare. Votul pozitiv a fost deja realizat de Guvern.
”Recomandăm corpului medical pentru a-i face pacientului care se externează la cerere o trecere în revistă a bolilor pe care le are, ale simptomelor, să-i explice că e mai bine pentru el ca să rămână internat. Dacă nu se reușește, atunci să le explice foarte clar ce au de făcut acasă”, a declarat ministrul la Digi 24.
Ca să înțelegi mai bine riscul la care te expui, Tătaru a mai insistat asupra unui aspect. un pacient care se externează la cerere nu mai are nicio obligație legală, poate merge oriunde, nu mai are obligația autoizolării. De asemenea, nu mai pot fi obligați să stea în izolare cetățenii români care se reîntorc în țară din zone de risc, a declarat ministrul. Va fi interesant de văzut dacă se mai poate face ceva cu oamenii infectați cu Covid-19 care au decis să iară în stradă.