Câte vieți a salvat coronavirus: statistica de la care ți se ridică părul pe mână
Într-o perioadă în care este aproape imposibil să găsești o rază de optimism în această pandemie, un grup de cercetători atrage atenția asupra vieților salvate de coronavirus.
În ultimele luni, au apărut mai multe studii legate de beneficiile pandemiei asupra nivelului de poluare de pe întregul mapamond. Inițial, rapoartele respective au vizat situația din China, care, pentru o lungă perioadă de timp, a fost cea mai afectată de infecțiile cu Covid-19. La momentul redactării acestui material, Statele Unite ale Americii se află pe primul loc la numărul de victime.
Odată cu extinderea pandemiei, nivelul de poluare a fost și el influențat în fiecare colț al planetei. Cu alte cuvinte, aerul a devenit mai curat. Pornind de la această situație, un om de știință de la Universitatea Stanford a făcut un efort pentru a afla beneficiile reale ale scăderii poluării.
În țări precum China, unde poluarea este o cauză majoră de deces din cauza lipsei reglementărilor de mediu, Marshall Burke a tras concluzia că este vorba de câteva zeci de mii de vieți salvate. Statististica are în vedere media deceselor raportate la nivelul uzual de emisii de PM2.5 corelate cu nivelul de poluare atmosferică măsurat în China.
Pentru a se asigura că datele obținute sunt corecte, Burke a folosit informații de la senzori instalați de oameni de știință americani în diverse orașe chinezești. Acelea măsoară nivelul de PM2.5 în aer, o particulă care este percepută ca fiind principala sursă de deces de la poluare.
În final, după agregarea măsurătorilor, concluziile au fost clare. Două luni de poluare redusă au salvat în medie 4000 de copii de până la 5 ani și 73.000 de adulți de peste 70 de ani, doar din China. Deși o comparație cu impactul pe care l-a avut coronavirus asupra populației nu este neapărat corectă, cercetătorul estimează că viețile pierdute în această perioadă au fost de aproximativ 20 de ori mai puține decât cele salvate de scăderea poluării.