Capturi de ecran pe Mac: cum personalizezi experiența utilizării Screenshot

Capturi de ecran pe Mac: cum personalizezi experiența utilizării Screenshot

Petrec foarte mult timp realizând capturi de ecran pentru tutoriale și diferite știri, iar pentru că sunt utilizator de Mac, am câutat câteva soluții pentru personalizare experienței de captură.

Dacă folosești un sistem Apple, ai o serie de opțiuni pentru realizarea unor capturi de ecran. Din aplicația Preview, cu care ți se deschid fotografiile sau PDF-urile implicit pe Mac, intri în File și alegi Take Screenshoot. Imediat, ai la dispoziție trei opțiuni pentru a face captură de ecran, pe o zonă (Selection), o întreagă fereastră (Windows) și pe întregul ecran (Full Screen).

Pe Mac, pe lângă o aplicație dedicată intitulată Screenshot, pe care o găsești cu un click pe lupa din dreapta sus a ecranului, ai niște combinații de taste cu rezultate similare. Apasă pe Shift + Command + 3 pentru a face o captură a întregului ecran. Pentru a imortaliza o secțiunea din ecran pe care o definești manual folosind cursorul, apasă Shift + Command + 4.

În mod implicit, toate capturile tale de ecran se duc în Downloads, directorul pe care îl găsești în Finder și în care merg și fișierele descărcare de pe internet. Pentru a schimba acea locație, trebuie să deschizi Terminal, cu click pe lupa din dreapta sus sau din Launchpad la secțiunea Other.

Crează folderul dorit pentru capturi de ecran în Finder și lasă fereastra deschisă. Intră în terminal și scrise  ”write com.apple.screencapture location” fără ghilimele. Pune un spațiu la final și trage directorul creat anterior în fereastra de terminal pentru a fi completată automat calea spre el. Apasă pe Enter pentru confirmare.

Un alt detaliu care m-a ajutat a fost de a modifica extensia implicită a capturilor de ecran. Acestea sunt de tip PNG, iar eu am nevoie de JPG. Poți alege și TIFF, GIF sau PDF, pe lângă PNG. Pentru a schimba formatul capturilor, deschide Terminal și tastează, fără ghilimele, ”com.apple.screencapture type”, urmat spațiu și extensia aferentă formatului dorit. Eu am folosit ”com.apple.screencapture type JPG”. Din acel moment, toate capturile de ecran sunt în JPG, până data viitoare când schimb extensia.