26 mai 2020 | 10:25

Campaniile de dezinformare online și știrile false, în vizorul autorităților române: ”Pot duce la destabilizare economică”

ACTUALITATE
Campaniile de dezinformare online și știrile false, în vizorul autorităților române: ”Pot duce la destabilizare economică”

În contextul exploziei de conținut online fals în ceea ce privește pandemia de coronavirus, ministrul Afacerilor Interne a venit cu un avertisment important la adresa românilor.

Într-o conferință desfășurată luni seara, Marcel Vela a adresat pericolele la care ne expunem cu toții din cauza valului de dezinformare din mediul online. Știrile false care contestă existența noului coronavirus sunt din ce în ce mai populare. În opinia ministrului Afacerilor Interne, acestea fac parte dintr-o campanie finanțată și are potențialul de a duce la o destabilizare economică.

„Războiul informatic, dacă vreţi, are mai multe scopuri sau mai multe substraturi. Unul dintre ele este şi acesta al destabilizării, al neîncrederii, al haosului, al contestării autorităţilor. Pentru că, dacă vedem pădurea dincolo de copaci, dacă îmi permiteţi această metaforă, este evident că o stare de neîncredere, o lipsă a autorităţii statului, a încrederii în sistemul sanitar, în autorităţi, toate acestea duc spre o destabilizare economică.

Cei care au aceste interese, pe varianta de a destabiliza, fie că sunt site-uri fantomă care au în spate anumite cercuri de interese economice, anumite persoane care le deţin şi care de fapt nu există, care rostogolesc anumite ştiri, anumiţi specialişti în ale informaticii care rostogolesc ştirile, care ştiu să capaciteze cât mai mulţi urmăritori – toate acestea sunt, într-un fel, organizate, pentru că este evident faptul că sunt finanţate”, a spus Vela, într-o emisiune la Realitatea Plus.

Știrile false în sine nu sunt neapărat o problemă, în opinia lui Vela. Dificultățile apar când acele informații eronate se revarsă în lumea reală și oameni normali ajung la proteste pornind de la date false. Până și politicieni ajung să afirme că noul coronavirus nu există, pornind de la un articol de pe internet.

„Când observi pe Facebook mobilizări, resurse financiare, diferite acţiuni concertate, campanii în adevăratul sens al cuvântului, care au baza de plecare în alte state, poate chiar în state care nu agreează, să spunem, fie politica noastră europeană, fie politica de alianţe militare, atunci poţi să faci o radiografie corectă şi obiectivă cu privire la unele lucruri care sunt discutabile.

De aici şi până la a crea prozelitism sau de a aduce într-o piaţă cât mai mulţi susţinători – care nu sunt de acuzat, sunt oameni convinşi de anumite poziţii, pentru că, dacă semnează doctor sau medic şi prezintă câteva date care pot fi false, omul de bună credinţă chiar crede că nu există coronavirus, chiar crede că vaccinul este dăunător sănătăţii, poate chiar un parlamentar crede, după ce a citit un expozeu al unui mare om de ştiinţă, care este fals, este un fake news, că termometrul te caută în buletin sau îţi ia copia ADN şi îţi face o clonă”, a afirmat Vela.

Vela a însistat pe faptul că numărul celor care își bazează opiniile despre Covid-19 pe știri false nu este foarte mare, dar aceștia sunt foarte vocali în mediul online. Ministrul face totuși apel la responsabilitatea cetățenilor pentru a se putea trece la următorul val de relaxare a restricțiilor, începând cu 1 iunie.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele