Bateriile cu potasiu care „se vindecă” singure: varianta ieftină și eficientă a bateriilor tradiționale
Bateriile cu potasiu ar avea mult mai multe avantaje decât cele tradiționale, cu litiu, iar unul dintre cele mai importante este legat de preț.
În ziua de azi, majoritatea oamenilor depind, într-un fel sau altul, de baterii. Fie că vorbim despre dispozitive precum telefoane sau laptopuri, de mașini electrice sau alte aparate, bateriile fac parte din viața noastră de zi cu zi.
Cele mai comune sunt bateriile litiu-ion. Totuși, cercetătorii încearcă să descopere alte tipuri de baterii. Speră să ajungă la o versiune și mai eficientă, dar și mai ieftin de produs decât cele clasice. În acest sens, cercetătorii din cadrul Rensselaer Polytechnic Institute din New York au ajuns la o soluție: bateriile cu potasiu care se „vindecă” singure.
Tehnologia dezvoltată de aceștia ar rezolva una dintre cele mai problematice caracteristici ale bateriilor clasice cu litiu.
Cum se vindecă singure bateriile cu potasiu descoperite de cercetători
O problemă pentru bateriile clasice o reprezintă formarea de dendrite. De-a lungul timpului, prin încărcări și descărcări repetate, bucăți de metal dintr-o baterie încep să se atașeze de anod. Iar pentru că acest lucru nu se întâmplă uniform, încep să se formeze mici structuri, numite dendrite.
Cu timpul, acestea ajung destul de lungi pentru a pătrunde prin membrana izolatoare care separă anodul de catod. Astfel, acestea scurtcircuita bateria.
Echipa de cercetători din New York a dezvoltat acum o tehnică de „auto-vindecare” care poate curăța dendritele de pe anod, în timp ce tu-ți încarci telefonul peste noapte, de exemplu. De asemenea, aceștia cred că pot aduce un alt metal în ecuație, în locul litiului. Astfel, bateriile cu potasiu ar putea fi opțiunea ideală.
O altă veste bună e că potasiul este ceva mai manevrabil decât litiul. Acest lucru înseamnă că, în ceea ce privește acest tip de baterii, costurile de producție ar fi mai mici, dar și banii necesari pentru achiziționarea materialelor. Iar bateriile vor putea fi fabricate cu o densitate a energiei similară cu cea de pe bateriile cu litiu.
Rămâne de văzut dacă acestea vor deveni opțiunea standard pentru dispozitivele pe care le folosim.