Banca Transilvania a făcut anunțul. E vorba de banii dați pe credit. Totul a pornit de la Guvern
IMM Invest, programul inițiat de Guvern prin care statul garantează creditele luate de antreprenorii care vor să-și dezvolte firmele, a ajutat antreprenorii în contextul crizei provocate de coronavirus.
Spre exemplu, Banca Transilvania, cea mai mare bancă locală, ar fi pierdut până la jumătate din „business-ul” de credite noi, dacă nu intervenea statul cu acest program, notează mediafax.ro.
În total, peste 66.000 de antreprenori au aplicat pentru un credit garantat de stat prin intermediul IMM Invest, iar până în prezent au fost aprobate peste 12.000 de credite, notează aceeași sursă. De asemenea, valoarea creditelor aprobate de BT prin IMM Invest este de două miliarde de lei.
„Fără IMM Invest, în primele șase luni ale anului, creditele BT, organice, ar fi fost cu 30-40% mai mici decât sunt acum. Iar dacă ne uităm la ultimele luni care exprimă un anumit nivel în pandemie, dacă ne uităm la aprilie, mai, iunie, pe anumite zone, vedem chiar și 50%. Deci IMM Invest, din punctul meu de vedere, a adus până la jumătate din volumul de credite pe care le-a acordat Banca Transilvania.”
Tiberiu Moisă, director general adjunct Banca Transilvania
Cum e programul IMM Invest pentru antreprenori
Silviu Prună este antreprenor şi CEO-ul distribuitorului de branduri premium pentru copii Abacus. El a descris pe scurt programul IMM Invest: “Ca în multe alte situaţii în antreprenoriat, trebuie să îşi doreşti, să îţi propui, să fii perseverent, să împingi înainte, să depăşeşti obstacolele şi să fii pregătit să accepţi, mai ales ca IMM, să dai Cezarului (în acest caz, băncile) ce-i al Cezarului”.
El spune că sunt și dezavantaje, cum ar fi birocrația, durata obținerii creditului și, câteodată, netransparența completă a datelor. Însă sunt și avantaje notabile, precum preluarea unei părți a riscului de către stat, prin garanția oferită, documentația facilă și costurile (marja de dobândă) mai reduse decât o finanțare normală.