Autobuzul fără șofer care ți-ar putea face viața mai ușoară

Autobuzul fără șofer care ți-ar putea face viața mai ușoară

Autobuzul fără șofer ar putea deveni realitate și ar ajunge cât mai curând pe străzile acestui oraș din Uniunea Europeană.

Mașinile care se conduc singure devin din ce în ce mai populare, iar din ce în ce mai multe orașe din lume aplică tehnoglogia și în ceea ce privește transportul în comun. Esta și cazul capitalei Austriei, care testează acum implementarea unui autobuz care se conduce singur, fără să mai aibă nevoie de un șofer.

Pentru că autobuzul este încă în perioada de testare, viteza maximă admisă este de 20 de kilometri pe oră. Totuși, pentru un plus de siguranță, autoritățile austriece au impus o limită ceva mai mică pentru autobuzul fără șofer, așa că acesta nu a depășit viteza de 12 kilometri pe oră. Duce copiii la grădiniță și pornește după ce au fost închise ușile.

Autobuzul este unul mic și nu are decât 12 locuri. Funcținonează cu ajutorul inteligenței artificiale, pe un traseu de aproximativ doi kilometri, și dispune de o varietate de senzori, camere, detectoare laser și sisteme GPS extrem de precise. Are o autonomie de 35 de kilometri și a costat primăria Vienei 300.000 de euro.

Ce poate face autobuzul fără șofer din Viena

Autobuzul reacționează în timp real și oprește de fiecare dată când detectează un obstacol în fața sa.

Pentru siguranța atât a pasagerilor, cât și a celorlalți participanți la trafic, în interiorul autobuzului se află un operator care monitorizează drumul. Acesta este în permanență atent la trafic și dispune de un joystick pe care îl poate manevra pentru a ocoli anumite obstacole pe care autobuzul le întâlnește pe drum. După finalizarea perioadei de probă, autobuzul nu va mai avea nevoie de un operator.

În toți cei trei ani în care autobuzul fără șofer a circulat pe străzile Vienei, a fost implicat într-un singur accident, însă care nu a fost vina sa. Este vorba despre un pieton cu ochii în telefon și căștile pe urechi care nu a observat autobuzul parcat și s-a lovit de acesta.

Citește și:
Etichete: