Chinezii își fac propriul sistem de navigație GPS și este aproape gata: cu ce este mai bun

Chinezii își fac propriul sistem de navigație GPS și este aproape gata: cu ce este mai bun

La fel ca rușii în urmă cu câțiva ani, chinezii vor să nu mai folosească sistemul de navigație inventat de americani, același pe care îl utilizăm și noi în România. Ei vor să renunțe la GPS, iar alternativa este aproape gata.

După câțiva ani investiți în acest sistem, directorul proiectului a afirmat că alternativa la GPS este aproape gata. Ren Chengqi a explicat faptul că nucleul Beidou Navigation Satellite System a fost finalizat la începutul lunii decembrie. Ultimii doi sateliți necesari pentru buna funcționare a noului sistem de localizare ar trebui să ajungă în spate înainte să intrăm în 2020.

Aceasta este a treia și ultima fază a implementării Beidou, un proiect început în anul 2000. Conform spuselor lui Chengqi, procesele care au loc în acest zile reprezintă apogeul efortului din ultimele două decenii. realizatorii săi sunt atât de mândri de modul în care a progresat totul și de tehnologia folosită încât următorul upgrade este planificat în 2035.

Pentru a profita de noua rețea de sateliți pentru navigație, chinezii nu trebuie să facă absolut nimic. Conform publicației Nikkei, aproximativ 70% dintre smartphone-urile chinezești aflate în circulație la această oră suportă deja noua tehnologie. În total, aproximativ 120 de parteneri și-au anunțat suportul pentru noua tehnologie de navigație.

La fel ca în cazul GLONASS dezvoltat de ruși, întregul efort din spatele Beidou Navigation Satellite System are legătură cu independența față de un produs american. Statele Unite ale Americii sunt responsabile de GPS, de progresul tehnologiei, de mentenanță și eventuale actualizări. În același timp, în caz de nevoie, SUA poate opri funcționarea GPS sau poate dezactiva parțial sistemul de localizare pentru anumite zone de pe glob. Pentru a preveni o astfel de situație neplăcută și pentru a profita la maxim de 5G și proiectele proprii de mașini autonome, chinezii au considerat că propria alternativă la GPS este soluția perfectă.