09 dec. 2020 | 16:28

Atenție, șoferi: urmează urgia din ianuarie 2021 pentru toți cei cu polițe RCA

AUTO
Atenție, șoferi: urmează urgia din ianuarie 2021 pentru toți cei cu polițe RCA

Pentru șoferii din România, anul 2021 nu vine cu vești bune, ba din contră. Și totul are legătură cu polițele RCA.

Șoferii din România au de ce să fie nemulțumiți. Anul 2021 aduce costuri mai mari pentru ei și totul începe cu polița RCA. Aceste asigurări se vor scumpi din 2021 în funcţie de tipul de asigurare încheiată, vechimea maşinii şi în funcţie de asigurat, respectiv persoană fizică sau persoană juridică, arată Adevărul.

„Începând cu anul viitor poliţele RCA se vor scumpi cu 10-15%, atât pentru persoane fizice, cât şi pentru persoane juridice, în funcţie de tipul de asigurare şi de vechimea maşinii, Într-o piaţă în care primele două companii  acoperă 74% din poliţe ( o situaţie aberantă, unică la nivelul UE), creşterea preţurilor vine să mai echilibreze ofertele în condiţiile în care, cel puţin până în prezent, s-au practicat preţuri sub costuri, fapt care a dereglat complet plaja de oferte”, susțin aceștia.

Polițele RCA, mai scumpe în 2021

Pe de altă parte, experții sunt ușor optimiști și cred că, poate prin creşterea uşoară a preţurilor, firmele vor avea mai mulţi bani să ofere servicii de calitate, să repare la timp, piaţa să funcţioneze ca una cu adevărat concurenţială.

„În România este o piaţă în care primii doi jucători asigură aproximativ 70% dintre asigurările RCA. Sunt undeva la 6 milioane de contracte RCA. Din estimările pe care le avem, majorarea va fi în jurul a 50 de lei pe poliţă, adică un procent de 10%. Şoferii vor plăti mai mult, în special pentru poliţele emise pe perioade mai mici de un an” – afirmă consultantul economic Adrian Negrescu.

Pentru ca piața să funcționeze în parametrii legali, e nevoie și de intervenția ASF. E arbitrul acestei piețe și trebuie să se asigure că lucrurile se defășoară în ordine. Mai ales că pe adresa ASF sosesc mii de plângeri și majoritatea sunt legate de RCA.

Spre exemplu, recent, ASF susținea că a primit, în doar trei luni de zile, peste 10.000 de plângeri din partea cetățenilor. Nemulțumirile sunt la adresa marilor asiguratori, inclusiv cei care vând polițe RCA. Deși numărul plângerilor în scădere, reclamațiile arată că piața asigurărilor are încă mari hibe. Potrivit Autorității de Supraveghere Financiară, societățile de asigurare, fondurile de pensii și entitățile active pe piața de capital au adunat 10.033 în al doilea trimestru al acestui an.

Peste 97% dintre acestea vizează piața asigurărilor, majoritatea din zona RCA.