Atenție, șoferi, a devenit obligatoriu. S-a decis că toate mașinile trebuie să aibă asta
Sunt câteva schimbări mari care vor fi făcute în industria auto între 2020 și 2022. Deja au fost dezvăluite și ar trebui să ții cont de ele, ca să știi ce cumperi.
Uniunea Europeană a decis ca toate mașinile noi care vor fi comercializate în statele membre să fie dotate cu sisteme pentru frânarea de urgenţă, tehnologii de menţinere a direcţiei şi detectoare de somnolenţă. Toate acestea conform noilor norme de siguranţă rutieră aprobate de statele blocului comunitar. Măsura va fi activă din a doua jumătate a anului 2022.
Astfel, toate mașinile noi vor trebui să fie echipate cu o listă de aproape 30 de noi funcţii. Acestea sunt menite, printre altele, să înregistreze datele unui accident, să împiedice persoanele aflate sub influenţa alcoolului să conducă sau să împiedice de asemenea depăşirea limitei legale de viteză. În plus, autoturismele şi autoutilitarele vor trebui să fie prevăzute, de asemenea, cu zone extinse de protecţie a capului în urma unui impact. Ar trebui astfel să limiteze rănirile în urma coliziunii cu pietoni sau biciclişti.
Nu în ultimul rând, camioanele şi autobuzele vor trebui să fie proiectate în aşa fel încât să fie diminuate unghiurile moarte. Vor trebui să fie dotate și cu sisteme capabile să detecteze pietonii şi bicicliştii aflaţi în apropiere.
Mașini mai bune și care poluează mai puțin
Măsurile pentru siguranță au fost propuse în 2018 de Comisia Europeană şi aprobate de Parlamentul European. UE încearcă astfel să reducă numărul victimelor accidentelor rutiere. Anual, circa 25.000 de oameni mor în accidente rutiere şi alţi aproximativ 140.000 sunt răniţi.
Totodată, UE a schimbat și normele de poluare. Din 2020, flotele auto trebuie să respecte noile limite pentru emisiile de dioxid de carbon (CO2). În caz contrar, se pot aștepta la amenzi. Producătorii au timp până în 2021 să se conformeze. De unde și lansarea de modele GPL pentru Dacia, de exemplu. Asta până la mașina electrică.