03 feb. 2020 | 18:38

Apple a furat tehnologie în 2012, iar acum plătește bani mulți pentru asta

ACTUALITATE
Apple a furat tehnologie în 2012, iar acum plătește bani mulți pentru asta
Medhat Dawoud / Unsplash

Apple a fost dată în judecată pentru că ar fi furat tehnologie de la The California Institute of Technology (CalTech), iar acum ar urma să plătească.

Procesul a fost intentat în 2016 și nu vizează doar compania lui Tim Cook, ci vizează și Broadcom, o altă companie tech din SUA. În urma deciziei juraților, acestea vor trebui să plătească o sumă combinată de 1,1 miliarde de euro către CalTech. Din această sumă, Apple va tebui să plătească 838 de milioane de dolari, iar Broadcom restul de 270 de milioane de dolari.

Problema ar reprezenta-o niște cipuri Wi-Fi dezvoltate de cei de la CalTech. Institutul susține că cele două companii i-ar fi folosit tehnologia încălcând patru dintre brevetele sale. Cipurile ar fi fost produse de către Broadcom, dar folosite de către compania lui Tim Cook. Produsele vizate sunt absolut toate din gama companiei: de la iPhone, iPac, Mac, iMac, Apple Watch, Apple  TV, HomePod, până la router-ele AirPort, a căror producție fusese deja întreruptă. Problema ar fi început încă din 2012.

Ce înseamnă asta pentru Apple

Evident, gigantul din Cupertino neagă acuzațiile și spune că va face apel. Ține să menționeze că nu ea a fost cea care a dezvoltat acele cipuri, ci că doar le-a cumpărat de la Broadcom.

Prețul sancțiunii a fost stabilit în funcție de numărul de dispozitive pentru care compania ar fi folosit tehnologia CalTech. Pentru fiecare dispozitiv, compania are de plătit 1,4 dolari, de unde deducem că procesul vizează aproximativ 598 produse ale companiei.

De altfel, Broadcom este un furnizor foarte important pentru Apple. Recent, cele două companii au semnat un acord în valoare de 15 miliarde de dolari prin care Broadcom s-a angajat să furnizeze cipuri pentru dispozitivele viitoare ale companiei.

Tehnologia este absolut necesară pentru standardele Wi-Fi 802.11n și 802.11ac, deși inventatorul acestora spune că brevetele nu au fost create inițial pentru Wi-Fi.